سلام من علی علیمراد هستم و در این مقاله میخواهم برای شما از مشکلی صحبت کنم که تا وقتی بساط اینترنت و وبسایت برقرار است، این مشکل هم به قوت خود باقی است. این مشکل انتخاب CMS در طراحی وب سایت شماست. به هیچ عنوان من مقاله خود را حرف آخر برای انتخاب CMS نمیدانم. با آن که گفتن من مطمئنا این مشکل را حل نمیکند اما دلم میخواهد نظرم را برای شما بازگو کنم شاید با گفتههای من خود را به یک تصمیم درست نزدیکتر کنید.
اما چرا گفتههای خود را برای انتخاب CMS مهم میدانم. شما برای انتخاب یک cms اول از همه به سراغ یک دولوپر یا کدنویس یا برنامه نویس یا توسعه دهنده وب یا هر اسم دیگری که دارد میروید. و این اولین اشتباه شماست.
مشاوره یک برنامهنویس برای انتخاب CMS یک مشاوره نچندان مناسب است. زیرا هر برنامه نویس بر اساس زبان برنامه نویسی و تجربیاتش در نوشتن برنامههای گوناگون، آن زبان و سی ام اسی را انتخاب میکند که بیشتر بر آن مسلط است. برنامه نویسهای کامپیوتر یک آرزو یا بهتر بگویم یک شعار دارند و آن هم بدون محدودیت بودن است. البته کم برنامه نویسی پیدا میشود که در کار خود بدون محدودیت باشد. و از من بشنوید بیشتر شعار آن را بر زبان دارند تا عملاش را زیر انگشتان. البته برنامه نویسانی که محدودیت چندانی سرشان نمیشود، عملا افرادی با دستمزدهای بسیار بالا هستند. ولی کسی برای خرید ماشین پیش مهندسان کارخانه ماشین سازی خاصی نمیرود زیرا این مهندسان ماشین کارخانه خود را معرفی میکنند و وای بر آن روزی که آن کارخانه چیزی مثل کارخانههای ماشین سازی ایرانی باشد.
فرض بفرمایید شما شاعر یا نویسنده برجستهای هستید و به یکی از زبانهای بزرگ دنیا مانند انگلیسی و فرانسه شعر و داستان مینویسید، در این حالت وقتی بگویند بهترین زبان دنیا کدام است، قدر مسلم میگویید زبانی که من با آن شعر میگویم. این موضوع وقتی از زبان شما با تأکیید بیان میشود که شما خود را شاعری بزرگ بدانید و زبان شما هم در پراکندن تخم سخت بسیار کارا باشد.
اما انتخاب CMS را بهتر است خود شما و به دور از تمام مشاورههایی که دریافت میکنید به همراه وبمستران و راهبران سایتتان انجام دهید. CMS یا content management system عملا برنامه است که باید محتوای شما را مدیریت کند و تولید کننده محتوا یکی از کسانی است که باید با این سیستم کار کند. پس هر چقدر کار او سادهتر باشد امکان تولید با کیفیت محتوای شما بیشتر خواهد شد.
CMS چیست؟
برای انتخاب CMS شما نیاز دارید بدانید که cms چیست. این برنامه دقیقا مانند یک برنامه کامپیوتری است که روی کامپیوتر هاست شما نصب میشود و میتواند محتوایی را که شما برای سایت خود آماده میکنید را مدیریت کرده و در قالبی که از قبل برای سایت شما طراحی شده جای میدهد.
قالب سایت عملا یک سری طراحیهای گرافیکی است که با زبان برنامه نویسی خاصی طراحی شده است. این واقعیتی است که هر زبان برنامه نویسی میتواند یک یا چند cms را پوشش ده و این مهم نیست که زبان برنامه نویسی شما چیست، مهم این است که زبان انتخابی شما به درد کاری که میخواهید با سایتتان انجام دهید میخورد یا نه.
موضوع هماهنگی و چرایی انتخاب زبان برنامه نویسی چندان در این مقاله مد نظر ما نیست و باید آن را در یک مقاله جداگانه بررسی کنیم.
چرا از CMS استفاده کنیم؟
استفاده از CMS برای آن است که کار ما راحتتر شود. فکر کنید برای آنکه هر صفحه را در اینترنت منتشر کنید، مجبور بودید متن و عکس و هرچیز دیگری را که میخواهید در آن صفحه در لابلای کدها قرار دهید. احتمال اشتباه در این حالت بسیار زیاد است. به خصوص برای کسی که سواد کدنویسی چندانی ندارند. از این رو حتی در ابتداییترین صورتهای وب چیزی شبیه سیستم مدیریت محتوا ساخته میشد تا محتوا را بتوان به راحتی منتشر کرد.
یکی دیگر از مزایای استفاده از سی ام اسها خودکار سازی برخی امور است. مثلا سیستمهای مدیریت محتوای خوب و مشهور میتوانند آدرسهای صفحات را به صورت خودکار و یا نیم خودکار بسازند. کدهای زبان نشانه گذاری HTML را به صورت خودکار به گونهای طراحی کنند که خزندههای موتورهای جستجو بتوانند به راحتی متن شما را تشخیص دهند و آن را در صفحات خود فهرست کنند. نتیجه این کار آن است که وقتی کسی در گوگل سرچ کرد و کلمهای مشابه با موضوع شما را جستجو کرد، گوگل لینک صفحه شما را به او نشان میدهد.
دیگر مزیت انتخاب CMS خوب ، دسترسی و حفاظت از دادههاست. این که سایت شما در برابر حملات هک مقاوم باشد. همین طور شما در هر لحظه بتوانید به تمام صفحات خود دسترسی داشته باشید، همه و همه ویژگیهای cms مناسبی است که شما میتوانید آن را انتخاب کنید.
کارتان چیست تا cms تان چه باشد
این موضع که شما میخواهید با سایتتان چه کار کنید موضوع مهم است که سرنوشت انتخاب CMS شما را مشخص میکند. آیا سایت شما یک فروشگاه اینترنتی است. آیا سایت شما با هوش مصنوعی سروکار دارد و محصولی در این تکنولوژی به مخاطب ارائه میدهد؟ آیا سایت شما صرفا جایی برای نشر اندیشههای شما است. هر یک از موارد بالا سبب میشود که گروهی خاص از CMSها برای شما مناسب گردد.
این واقعیتی است که سی ام اسی را من نمیشناسم که تمام کارهای ممکن را به صورت یکجا انجام دهد. شما اول باید کار کرد خود را مشخص کنید. البته با برخی تنظیمات و فعالیتهای بهینهسازی میتوان از برخی سیستمها کاربریهای دو یا چندگانه گرفت اما همه چیز را نمیتوان در یک سایت و یک سیستم مدیریت محتوا جمع کرد.
در زندگی معمول هم این گونه است. اگر شما کوهنورد خوبی باشید به مسیرهای کوهستانی بیش از مسیرهای دیگر علاقه دارید. همین طور اگر یک ملوان باشید، دریا خانه اصلی شماست و اگر ساربان و شترچران باشید، خب همیشه راهی کویر میشوید.
فرق سیستمهای آماده با سیستمهای دیگر چیست
اما دنیای اینترنت هم مانند دیگر جاهای دنیا که هر چقدر تکنولوژی در آن رشد میکند زندگی در آن سادهتر میشود از این قاعده مستثنی نیست. برنامه نویسان با فروختن و یا در اختیار دیگران گذاشتن مجانی دست آوردههایشان دنیای وب را توسعه میدهند. CMSهایی وجود دارد که پایه طراحی سایت را برای شما کاملا مجانی میسازند و تنها شما برای این خانه باید امکانات داخلی تهیه کنید. جالب آنجا که بسیار از این امکانات داخلی هم گاه مجانی در اختیار شما قرار میگیرد و در یک سایت برای یک یا چند مورد حداکثر باید پول خاصی به کمپانیهای برنامه نویسی پرداخت کنید.
اما گروهی از برنامه نویسان هم هستند که معتقدند استفاده از پلتفرمهای آماده سایتها و برنامه نویسان را وابسته به محصولات آماده میکند و مانند این است که خانم خانهداری دیگر آشپزی نکند و همه غذاها را به صورت کنسروی از بیرون بخرد.
این هم نظری است. که باید لحاظ شود. اما نظر من در داوری بین این دو، یعنی طرفداران انتخاب CMS آماده و یا طرفداران نوشتن CMS از پایه یک چیز است: بستگی به شرایط دارد.
ویژگیهای یک CMS آماده گاهی بسیار بهتر و قویتر از یک CMS نوشته شده است. مهم این است که شما با سیستم خود چه کار میکنید.
انتخاب CMS و هماهنگی با هدف
حالا وقت آن است که درباره هماهنگی اهداف و CMSها گوناگون صحبت کنیم. بگذارید در همین اول کار خیال شما را راحت کنم. اگر کار شما یک فروشگاه اینترنتی محدود به هزار تا ۵۰۰۰ محصول با دقیقهای حدود ۲۰۰ درخواست است، حتما از وردپرس و افزونه فروشگاهی آن “ووکامرس” استفاده کنید. به حرف کسی هم چندان گوش ندهید، بهترین انتخاب شما این است. شاید باورتان نشود وردپرس به تنهایی ۳۰درصد تمام محتوای وب دنیا را منتشر میکند و هزاران دولوپر در سراسر جهان هر لحظه روی آن کار میکنند. اما اگر میخواهید در هنگام فروش اجناستان سرویس خاصی ارائه دهید یا صفحات شما باید کار خاصی را برای مشتریانتان انجام دهد گزینههای دیگر را بررسی کنید.
گروهی از سیستمهای مدیریت محتوای فروشگاهی هم هستند که شما عملا آن را اجاره میکنید. با انتخاب CMSهای اجارهای شما هیچ پولی برای طراحی سایت خود به دولوپرها نمیدهید، اما دولوپرها درصدی از فروش شما را به خود اختصاص میدهند. گاهی همه تنظیمات و اختصاصی سازیها هم در این سیستمهای مدیریت محتوا مجانی است شاید باورکردنی نباشد اما سیستمهایی مانند شاپیفای shopify اینگونهاند در ایران نیز سرویسهای سازیتو و ایران شاپیفای هم اینگونهاند.
انتخاب CMS انتخاب آدمها ست
این واقعی است که شرکت یا فردی که از CMS شما پشتیبانی فنی میکنید باید به کار شما تعهد داشته باشد. یعنی برای حل مشکلات سایت شما و اجرای ایدههای تجاریتان وقت بگذارد و به آن تعهد داشته باشد. همین طور باید در کار خود تخصص هم داشته باشد. به یاد داشته باشید که کدنویس سایت وقتی از یک کد نویس فراتر میرود و میتوان به او لقب دولوپر یا توسعه دهنده را داد که همیشه برای انجام کارهای خود در حال تحقیق و آموختن باشد.
دومین موضوع، خلاقیت است. کد نویسان خلاق همیشه راه حلهای بهتر و در عین حال هوشمندانهتری را برای مشکلات به دست میآورند. گاهی کاری را که یک توسعه دهنده با تجربه در ۱۰۰ ساعت انجام میدهد که یک توسعه دهنده خلاق یک ساعته به پیش میبرد.

انتخاب CMS
سومین ویژگی توسعه دهنده شما برای آن که انتخاب CMS خود را به او بسپارید، حوصله و نظم اوست . کسی که با بیحوصلگی کار میکند در آینده نزدیک از کار کردن با شما خسته شده و دیگر به شما و مشکلاتتان گوش نمیدهد.
به یاد داشته باشید که عمر CMS شما میتواند بسیار طولانی باشد و گاهی هم بسیار کم، مهم این است که عرصه فناوری که وارد آن شدهاید چند نفر توسعه دهنده دارد. CMS انتخابی شما گاهی صدها نفر و یا هزاران نفر را برای توسعه خود در جامعه توسعه دهندگانش دارد مانند وردپرس، دروپال و مجنتو این دسته از سی ام اسها همیشه زندهاند و هر روز دهها و یا صدها نفر در حال بهبود دادن آن هستند. و باز هم یادآوری میکنم خیلی اوقات دست آوردهای این توسعه دهندگان، به رایگان در اختیار دیگران قرار میگیرد.
برای انتخاب یک توسعه دهنده چه چیزهایی را باید در نظر بگیرید
این بخش از مقاله عملا جمع بندی و خلاصه آن است.
- به توسعه دهندههای بی تجربه اعتماد نکنید نمونه کار مهم است.
- تیم تشکیل بدهید و یا با شرکتهایی که خدمات طراحی سایت ارائه میکنند و البته خوش سابقه هم هستید وارد مذاکره شوید.
- هیچ ارزانی بیعلت نیست. گرانهای بیمورد هم در بازار کم نیستند.
- خواستههای خود را منطقی نگه دارید.
- تحقیق کنید تحقیق کنید تحقیق کنید. هم رقبای خود را بررسی کنید و هم ترندهای مهم بینالمللی را پیبگیرید.
در این بخش آخر دیاکوبین برای هر مشاورهای همراه شماست.
امیدوارم از این مقاله لذت برده باشید.
۰ ۰ votes
امتیازدهی به مقاله
تاریخ انتشار: 19 شهریور, 1398
آخرین ویرایش: ۱۹ مرداد, ۱۳۹۸
نظرات کاربران (0)