بهکارگیری یک سیستم مدیریت محتوای مناسب یکی از قطعات کلیدی پازل کسبوکارهای آنلاین است. برای آنکه تعداد بازدیدکنندگان وبسایت خود را افزایش دهید و مهمتر از آن، کاربر را برای مدتی در وبسایت خود فعال نگه دارید نیاز به محتوای جذاب دارید. این محتوا شامل متن، عکس، ویدئو و گرافیک به کار رفته در وبسایت است. در نظر داشته باشید محتوای مناسب و جذاب علاوه بر جذب مخاطب میتواند رتبه نمایش وبسایت شما را در موتورهای جستجو ارتقا دهد. بدیهی است وبسایت برای حفظ محتوای خوب نیاز به بازبینی و بهروزرسانی مداوم مطالب و در یک کلمه مدیریت هوشمندانه و جذاب محتوا دارد. طراحی وبسایت و اداره آن بدون داشتن سیستم مدیریت محتوا (CMS) تقریبا امکانپذیر نیست. در ادامه به معرفی محبوبترین و بهترین CMS های جهان و مرور مهمترین ویژگیهای یک سیستم مدیریت محتوای مناسب میپردازیم.
سیستم مدیریت محتوا یا (content management system) که به اختصار CMS خوانده میشود، نرمافزاری است که کاربر با استفاده از آن و بدون داشتن دانش برنامهنویسی میتواند وب سایت مورد نظرش را ایجاد و محتوای آن شامل متن، تصویر، ویدئو و… را بارگذاری، ویرایش و مدیریت کند.
محبوبترین سیستمهای مدیریت محتوا
پنج سیستم منبع باز وردپرس، جوملا، دروپال، تایپو۳ و کانتائو محبوبترین سیستمهای مدیریت محتوا برای سایتهای حرفهای به شمار میآیند. اما هر کدام از این سیستمها ویژگیهایی دارند و انتخاب آنها بستگی به تصمیم شما دارد.
وردپرس

typo3
وردپرس با حدود هجده میلیون کاربر، پراستفادهترین سیستم مدیریت محتوا در کل دنیاست. با این حساب وردپرس یکی از بهترین CMS های جهان محسوب میشود. این سیستم ابتدا با هدف وبلاگنویسی طراحی شده بود. اما با گذشت زمان قابلیتهای بسیاری به آن افزوده شده که محبوبیت بیش از پیش آن را در پی داشته است. از ویژگیهای خوب وردپرس میتوان به نصب و راهاندازی آسان، ساده و کاربرپسند بودن پنل مدیریت، منبع باز بودن و منطبق بودن با قوانین سئو اشاره کرد. وردپرس تعداد زیادی قالب و افزونه رایگان در اختیار کاربر قرار میدهد تا امکانات متعددی را در سایت اضافه کند. با وردپرس میتوان وبسایتهای مختلفی همچون وبلاگی، شرکتی، فروشگاهی، خبری و… را راهاندازی کرد.
از معایب وردپرس میتوان به مشکلات امنیتی، پیکربندی شلوغ، نیاز به افزونههای اضافی و نبود پشتیبانی رسمی اشاره کرد. وجود مشکلات امنیتی در وردپرس باعث میشود کاربر مدام احساس خطر کند. گرچه این نرمافزار به طور مرتب بهروزرسانی امنیتی میشود اما گاهی با تمام افزونهها سازگار نیست.
کاربر حق انتخاب بسیاری از میان تمها، افزونهها و ویدجتها دارد. با این حال منتقدان معتقدند این سیستم کاربر را در بهکارگیری از آنها گیج میکند. کاربر ناچار است از بین تعداد زیادی پلاگین چندین بار خروجی بگیرد تا به آنچه نیاز دارد دسترسی پیدا کند. بعضی از افزونهها پس از گذشت مدت زیادی هنوز بهروزرسانی و پشتیبانی نشدهاند و این کاربر را به دردسر میاندازد.
به طور کلی وردپرس برای وبلاگ و سایتهای محتوامحور کارآیی دارد اما برای سایتهایی که به عنوان مثال در اطراف محتوای تولیدشده نیاز به نمایش فهرست بزرگی از محصولات دارند، سرعت وردپرس پایین و کار با آن خستهکننده میشود.
جوملا

joomla
جوملا با دو ونیم میلیون کاربر در جهان دومین CMS محبوب و پرکاربرد در دنیای طراحی سایت به شمار میآید. این سیستم بهویژه در آمریکا از محبوبیت فوقالعادهای برخوردار است. کاربران در جوملا میتوانند افزونههای خود را اضافه کنند و آن را با دیگران به اشتراک بگذارند. جوملا بیش از هفت هزار افزونه دارد. قالبها را نیز میتوان با ترکیب محتوای از پیشتعیینشده در این نرمافزار ایجاد کرد.
جوملا نیز کاربران مبتدی و حرفهای خود را دارد که مدام در حال مقایسه آن با وردپرس هستند. سیستم جوملا بسیار انعطافپذیر است. این سیستم در مدیریت کردن پستهای سفارشی بسیار کاربرد دارد. از مزیتهای اصلی جوملا این است که امکان دستیابی آنلاین به راهنما را برای کاربران مبتدی بدون دانش حرفهای IT فراهم آورده است. این نرمافزار انجمنی بزرگ از طراحان قالب حرفهای و متخصصان افزونه را گرد هم آورده تا خدمات بهتری به کاربران ارائه کند.
امکان ایجاد سایتهای چندزبانه از قابلیتهای مهم جوملاست. با جوملا میتوانید از چند قالب یا تم به صورت همزمان برای تولید انواع محتوا استفاده کنید.
از معایب جوملا میتوان به کاربرپسندنبودن پنل مدیریت آن اشاره کرد. گرچه کار با جوملا بسیار جذابیت دارد اما استفاده از آن به کاربران مبتدی توصیه نمیشود. بهتر است از این نرمافزار به دلیل وجود پیچیدگیهایش برای طراحی سایتهای ساده استفاده نکنید. از دیگر معایب جوملا رایگان نبودن بعضی از افزونههای پیشرفته آن است. افزونهها در جوملا اغلب نیاز به اجرا و پیادهسازی دستی دارند.
دروپال

drupal
سومین سیستم مدیریت محتوای محبوب در تمام دنیا دروپال است. بسیاری از شرکتهای معتبر جهان همچون MIT، Sony Music، Popular Science و… این نرمافزار را که از بهترین CMS های جهان به شمار میرود به کار بردهاند. انعطافپذیری و کاربرپسندبودن این نرمافزار، کاربری آن را بسیار آسان ساخته است. دروپال در اصل برای طراحی شبکههای اجتماعی، سایتهای خبری و وبلاگهای اجتماعی در نظر گرفته شده است. این CMS انجمنهای فعال و پشتیبانهای آنلاینی دارد که به طور مدام در حال بهروزرسانی سیستم هستند تا مشکلات کاربران را در زمینه نصب و راهاندازی نرمافزار، ساخت سایت و استفاده از ماژولها و قالبها برطرف کنند. مزیت دیگر دروپال برخورداری از بیش از سیوشش هزار افزونه است. با این قابلیت نیازی به کدنویسی نیست و همه تمرکز کاربر معطوف به طراحی و راهاندازی وبسایتش خواهد شد. امنیت بسیار بالا و سیستم طبقهبندی بهتر، از دیگر مزیتهای دروپال است.
از معایب دروپال میتوان به پیچیده بودن فرآیند تولید قالب در آن و کم بودن تعداد قالبهای رایگان این نرمافزار اشاره کرد.
تایپو۳

typo3
بعد از وردپرس، تایپو۳ به عنوان دومین سیستم مدیریت محتوای محبوب منبع باز در جهان شناخته میشود. تایپو۳ بیشتر در اروپا و بهویژه در کشورهای آلمانیزبان مورد استقبال قرار گرفته است. تیم توسعهدهندگان، این نرمافزار را به طور مداوم بهروزرسانی میکنند و آن را توسعه میدهند. بنابراین کاربران مبتدی به راحتی میتوانند پاسخ سوالات خود را بیابند و مشکلات احتمالی خود را برطرف کنند.
از مزایای تایپو۳ میتوان به توسعهپذیری، انعطافپذیری و برخورداری از طیف وسیعی از توابع اشاره کرد. استفاده حرفهای از این نرمافزار نیاز به دانش تخصصی دارد. در صورت تسلط بر تایپو۳ میتوان سایتهایی با ساختار پیچیده و با محتوای چندزبانه را به راحتی ایجاد کرد. تایپو۳ با ارائه توابع پیشرفته و مجموعهای از ماژولها اجرای هرگونه پروژه آنلاین را امکانپذیر میسازد. تخصصی بودن این نرمافزار ممکن است از معایب آن به شمار آید.
کانتائو

cantao
کانتائو یکی دیگر از بهترین CMS های جهان است که قبلا با نام رسمی TYPOLIGHT شناخته میشد. این نرمافزار از استانداردهای امنیت بالایی برخوردار است و مدام در حال بهروزرسانی است. انعطافپذیری و کاربرپسندبودن از مزایای این سیستم است. کانتائو بیش از ۱۹۰۰ افزونه در دسترس دارد و نیاز کاربران حرفهای در طراحی سایت را به خوبی برطرف میکند. این نرمافزار اینترانت، پلتفرمهای تجارت الکترونیک، پورتالهای شرکتی یا میکروسایتها، بهینهسازی موتورهای جستوجو و تجزیه و تحلیل وب را پشتیبانی میکند.
با استفاده از کانتائو میتوان وبسایت را با کمک ماژولهای پیشطراحیشده پیکربندی کرد. وبسایت کانتائو تمهای حرفهای برای انواع برنامهها به صاحبان وبسایتها ارائه کرده است. البته این تمها را باید خریداری کرد. دموی آنلاین ایجاد وبسایت را امکانپذیر میسازد. کانتائو سازگاری با سرور را تضمین میکند. این نرمافزار در ایجاد وبسایتهای متفاوت محدودیتی ندارد. برای یادگیری کانتائو منابع آموزشی بسیاری در دسترس است.
مقایسه CMS های معرفی شده در یک نگاه

بهترین cms های جهان
جستوجو برای پیدا کردن سیستم مدیریت محتوایی که همه نیازهای پروژه راهاندازی و مدیریت وب سایت را برطرف کند کار بیهوده ای به نظر میرسد. اما میتوان با در نظر گرفتن مزایا و معایب هر سیستم، CMSای را که همخوانی بیشتری با پروژه مدنظرتان دارد انتخاب کنید.
وردپرس برای وبلاگنویسی در نظر گرفته شده و نیازمند ارتقای افزونههایش است. اما سیستمی مثل تایپو۳ تعداد بیشماری از توابع را ارائه کرده اگرچه که ممکن است در پروژههای کوچک به ندرت مورد نیاز باشد.
دروپال یک CMS منبع باز است که طیف گستردهای از توابع وب ۲.۰ را ارائه میکند. اگر برای پروژه خود نیازی به این سیستم حس نمیکنید جوملا را انتخاب کنید. جوملا افزونههای بسیاری را برای کاربرانش ارائه کرده است. اگر کاربرپسندی و دسترسی به محتوای آنلاین برایتان در الویت است کانتائو انتخاب خوبی است.
ویژگیهای سیستم مدیریت محتوای مناسب
قبل از تصمیمگیری برای انتخاب سیستم مدیریت محتوا برای پروژه خودتان از میان CMSهای مختلف بهتر است این سوالها را از خود بپرسید:
- چه نوع محتوایی باید ارائه شود؟
- چه کسی قرار است محتوا را فراهم کند؟
- گروه هدف چیست؟
- برای مدیریت سایت چه منابعی در دسترس است؟
لازم است برآوردی داشته باشید از اینکه چه تعداد افراد به طور همزمان با CMS موردنظر کار میکنند. این توجیه که تعداد زیادی از افراد از یک CMS استفاده میکنند دلیل محکمی برای مناسب بودن آن نیست. مهم این است CMS ای را انتخاب کنید که تمام افزونهها و قابلیتهایی که به آنها نیاز دارید را داشته باشد. نکته دیگری که باید در نظر گرفته شود این است که آیا یک وبلاگنویس مسئول تهیه محتواست یا تیم تحریریه یا حتی بازدیدکنندگان وب سایت محتوا را ایجاد میکنند.
کاربری که انتخاب CMS مناسب برایش مهم باشد درباره آن تحقیق میکند. حتی میتوان با ادمین سایتهایی که با آن CMS طراحی شدهاند ارتباط گرفت و نظرات آنها را درباره این CMS جویا شد. نکته مهم این است CMSای انتخاب شود که دارای بیشترین جذابیت در میان CMSهای مورد نظر سازنده سایت باشد. یک سیستم مدیریت محتوای مناسب باید کاربری ساده و قابلیت نصب آسان داشته باشد؛ از پنل مدیریتی ساده برخوردار باشد؛ قابلیت نصب آسان و سریع افزونهها و ماژولها به منظور افزایش قابلیتهای اجرا را داشته باشد؛ تغییر در قالب به آسانی در آن امکانپذیر باشد؛ و محیط کاربرپسند داشته باشد.
برای داشتن سایت مطلوب بهتر است اول برای تمرین سایتی برای خود بسازید و افزونهها و ماژولها را تست کنید تا از نواقص و مشکلات آن آگاه شوید. سپس سایت اصلی را ایجاد کنید. یادتان باشد در نهایت CMSای را انتخاب کنید که برای کاربر جذابیت داشته باشد.
۰ ۰ votes
امتیازدهی به مقاله
تاریخ انتشار: 8 مرداد, 1398
آخرین ویرایش: ۱۶ مرداد, ۱۳۹۸
نظرات کاربران (0)