۶ نکته برای انتخاب رنگ در رابط کاربری

افزودن به لیست علاقه‌مندی ها
۶ نکته برای انتخاب رنگ در رابط کاربری

در این مقاله ۶ نکته برای انتخاب رنگ در رابط کاربری موبایل و وب ارائه  می‌شود. این نکات شامل تکنیک‌هایی برای کمک به طراحان در بهبود محصولاتشان است.

طراحی تجربه کاربری UI شامل چندین و چند بخش است که هریک از آن‌ها بایستی به درستی پیاده‌سازی شود تا نیاز مخاطبان هدف را مرتفع کند. با اینکه در نگاه اول ممکن است آسان به نظر برسد، اما هر مرحله نیاز به توجهی عمیق به جزییات دارد.

یکی از مراحل زمان‌بر و مهم در ساخت رابط کاربری، انتخاب رنگ است. گاهی اوقات برخی از طراحان ساعت‌ها زمان را برای انتخاب رنگ مناسب صرف می‌کنند. در این مقاله، شش نکته کاربردی برای کمک به طراحان در انتخاب رنگ در رابط کاربری را تشریح می‌کنم. نکاتی که به بهبود محصول نهایی کمک شایانی خواهد کرد.

نکته ۱. قانون ۶۰-۳۰-۱۰ را بیاموزید

این قانون یا تکنیک از طراحی داخلی نشأت می‌گیرد و عموماً برای انتخاب دکور خانه به کار می‌رود. اساس این قانون ساده است. برای ایجاد توازن میان رنگ‌ها، از سه ترکیب درصد ۱۰، ۳۰ و ۶۰ استفاده کنید. بخش بزرگ‌تر (۶۰ درصدی) باید رنگ غالب باشد، بخش دوم (۳۰ درصدی) رنگ دوم و بخش سوم (۱۰ درصدی) نیز رنگی است که طراحی شما را از سایرین متمایز می‌کند.

رعایت چنین تناسبی در انتخاب رنگ‌ها برای چشم انسان زیبا به نظر می‌رسد و به شما کمک می‌کند که از تمامی ظرفیت بصری طراحی استفاده کنید. آگاهی از تناسب رنگ درست و جذاب به طراحان کمک می‌کند که بدون ترس از تبدیل شدن رابط کاربری به نمایی رنگارنگ اما زشت، طراحی زیبایی داشته باشند.

انتخاب رنگ در رابط کاربری

صفحه فرود آژانس دیجیتال

نکته ۲. تضاد رنگ‌ها دوست شماست

تضاد رنگ‌ها بخشی کلیدی از هر طراحی بصری است. هر تضادی برای انتخاب رنگ در رابط کاربری آن را منحصر بفرد و توجه مخاطب را به خود جلب می‌کند. رابط کاربری مبتنی بر طیف‌های مختلفی از یک رنگ شانس زیادی برای جذب مخاطبان ندارند. به علاوه محتوای متنی در این چنین رابط‌های کاربری هم توجه مخاطبان را به خود جلب نمی‌کند و تعامل با محصول را عملاً غیرممکن می‌سازد.

طراحان باید تضاد رنگ‌ها را بر مبنای اهداف مورد نظر خود کنترل کنند. برای مثال، اگر می‌خواهید مخاطبان به بخش خاصی از محتوای شما توجه ویژه‌ای داشته باشند، ایده بدی نیست که از دو رنگ با تضاد بالا نظیر آبی و قرمز برای آن استفاده کنید. از رنگ‌های متضاد عموماً برای دکمه‌های اقدام به عمل CTA استفاده می‌شود.

با این حال وقتی از تناسب رنگ‌ در رابط کاربری صحبت می‌شود، به‌کارگیری رنگ‌هایی که تضاد بصری زیادی دارند هم ممکن است، جواب ندهد. اگر تضاد میان رنگ‌ محتوا و پس‌زمینه بسیار زیاد باشد، خواندن متن بسیار سخت می‌شود. برای همین است که بسیاری از طراحان پیشنهاد می‌کنند که برای اکثر بخش‌های رابط کاربری از رنگها با اختلاف کم استفاده کنید و از تضاد زیاد میان رنگ‌ها، فقط برای برجسته کردن بخشی از آن بهره بگیرید. آزمایش رابط کاربری از دید کاربران در دستگاه‌های مختلف می‌تواند به شما در انتخاب رنگ‌ها و بررسی تأثیرگذاری آن‌ها کمک کند.

انتخاب رنگ در رابط کاربری

نرم افزار Urban Sketcher

نکته ۳. روانشناسی رنگ‌ را در نظر بگیرید

روانشناسی رنگ‌ یکی از دانش‌های بنیادین برای کمک به طراحی رابط کاربری است. پژوهش‌های روانشناسی متعددی وجود دارد که نشان می‌دهد رنگ‌ها بر احساس و رفتار انسان‌ها اثرگذارند، این پژوهش‌ها روانشناسی رنگ‌ نامیده می‌شوند. روانشناسی رنگ‌ بیان می‌کند که هرچند ممکن است ما متوجه نشویم، اما مغز ما به رنگ‌ها واکنش نشان می‌دهد. وقتی چشم انسان یک رنگ را مشاهده می‌کند، مغز ما سیگنال‌هایی را دریافت می‌کند که منجر به ترشح برخی از هورمون‌ها می‌شود، هورمون‌هایی که مسئول تنظیم احساسات و رفتار ما هستند.

هر رنگ تأثیر خاص خودش را بر مغز می‌گذارد و آگاهی از عکس‌العمل‌های احتمالی می‌تواند به طراحان کمک کند که پیامی درست را به مخاطبان بدهند و آن‌ها را به سوی تصمیمات مورد نظر خود سوق دهند. در ادامه فهرستی کوتاه از مفهوم رنگ‌ها آورده شده است:

قرمز: این رنگ نمایی از احساسات خوب و بد نظیر عشق، اعتماد، اشتیاق و عصبانیت است.

نارنجی: رنگی پرانرژی و گرم که حس هیجان را با خود می‌آورد.

زرد: زرد رنگ شادمانی، نور خورشید، لذت و گرما است.

سبز: رنگ طبیعت است و حس آرامش و تازگی را منتقل می‌کند.

آبی: این رنگ معمولاً فضایی شرکتی را تداعی می‌کند. ممکن است نشانه‌ای از فاصله و ناراحتی باشد.

بنفش: ارتباط عمیقی با ثروت و شکوه دارد. همچنین رنگ رمز و راز و جادو نیز هست.

سیاه: تداعی گر غم، مرگ و رازهای بزرگ است. همچنین سنت و مدرنیته را هم در کنار یکدیگر بیان می‌کند.

سفید: به معنای خلوص و بی‌گناهی در کنار کلیت و شفافیت است.

به علاوه، هر طراحی باید به یاد داشته باشد که مفهوم هر یک از رنگ‌ها، برای هر کسی متفاوت است. فاکتورهایی نظیر سن و جنسیت هم تأثیر مهمی بر مفهوم رنگ‌ها دارند، بنابراین مهم است که از توزیع جمعیتی و جنسیتی مخاطبان هدف خود آگاه باشید.

نکته ۴. تفاوت‌های فرهنگی را فراموش نکنید

وقتی رنگ در رابط کاربری را نهایی می‌کنید باید توجه داشته باشید که هر فرهنگی سنت‌ها و باورهای خاص خودش را دارد، بنابراین پیش از انتخاب رنگ‌ها، باید با مفهوم آن‌ها در فرهنگ کاربران هدف خود آشنا شوید. گاهی اوقات یک رنگ در کشورهای مختلف، معنای متفاوتی دارد. برای مثال، در کشورهای اروپایی رنگ سفید به معنای خلوص است و اغلب در عروسی‌ها استفاده می‌شود، در حالی که در برخی از کشورهای آسیایی نمادی از مرگ و سوگواری است. استفاده اشتباه از رنگ‌ها می‌تواند منجر به سوء برداشت شود، مشکلی که برای محصول شما ناخوشایند است. با آشنایی با فرهنگ مخاطبان هدف، می‌توانید از برداشت‌های اشتباه درباره رنگ مورد استفاده در محصول خود پیشگیری کنید.

نکته ۵. تلاش برای هماهنگی رنگ‌ در رابط کاربری

رنگ در رابط کاربری باید هماهنگ باشد. طراحان باید با ایجاد توازن میان رنگ‌ها، برای کسب خشنودی و رضایت کاربران تلاش کنند. هماهنگی رنگ‌ها به معنای استفاده جذاب و اثرگذار از ترکیب رنگ‌ها در جهت جلب نظر مخاطبان است. رنگ‌های هماهنگ منجر به تأثیرگذاری مثبت بر مخاطبانی است که برای اولین بار سایت یا نرم افزار شما را می‌بینند.

طراحان پس از سال‌ها پژوهش دریافته‌اند که چه نوع چیدمانی از رنگ‌ها تأثیرگذاری بالایی دارند. در ادامه آن‌ها را معرفی خواهیم کرد.

تک‌رنگ: رنگ‌بندی مبتنی بر یک طیف رنگی با استفاده از سایه‌ها و غلظت‌های مختلف از آن.

رنگ‌های مشابه: استفاده از رنگ‌هایی که در چرخه رنگ‌ها کنار هم هستند.

رنگ‌های مکمل: استفاده از رنگ‌هایی که در چرخه رنگ‌ها در مقابل هم قرار دارند. هدف از  این انتخاب، استفاده از تضاد رنگ‌ها است.

رنگ‌های متساوی الساقین: این مدل نیز شبیه به نوع پیشین است اما تعداد رنگ بیشتری دارد. برای مثال اگر رنگ آبی را به عنوان رنگ اصلی در نظر بگیرید، باید از دو رنگ متضاد آن یعنی زرد و قرمز استفاده کنید.

رنگ‌های سه‌گانه: این مدل نیز بر پایه سه رنگ است که فاصله یکسانی در چرخه رنگ‌ها دارند. کارشناسان توصیه می‌کنند که یکی از رنگ‌ها به عنوان رنگ غالب در نظر بگیرید و از دو رنگ دیگر برای برجسته کردن کار استفاده کنید.

رنگ‌های چهارگانه/مکمل دوگانه: طرح شامل چهار رنگ است که دو به دو در چرخه رنگ‌ها مکمل یکدیگر هستند. کافی است آن‌ها را در چرخه رنگ‌ها به هم وصل کنید.

انتخاب رنگ در رابط کاربری

انتخاب رنگ در رابط کاربری

نکته ۶. ایده گرفتن از طبیعت

طبیعت بهترین هنرمند و طراح جهان است. ترکیب رنگ‌هایی که ما در محیط طبیعی می‌بینیم همواره عالی هستند. انسان از دیدن طلوع و غروب آفتاب، جنگل‌های پاییزی و کوه‌های زمستانی لذت می‌برد، لذتی که از ترکیب رنگ زیبای آن‌ها ناشی می‌شود.

بنابراین چرا در ایده‌های خود از طبیعت کمک نگیریم؟ برای قدم زدن به بیرون بروید و یا تصاویر طبیعی زیبا را جستجو کنید، قطعاً ایده‌های جدیدی به ذهن شما خواهد رسید.

انتخاب رنگ در رابط کاربری

انتخاب رنگ در رابط کاربری

موفقیت یک محصول دیجیتال وابستگی شدیدی به رنگ انتخابی شما برای رابط کاربری دارد. انتخاب رنگ درست به کاربر کمک می‌کند که حسی دلپذیر در استفاده از محصول شما داشته باشد. طراحان به راحتی می‌توانند با استفاده از رنگ‌بندی مناسب در محصول خود، به ذهن مخاطبان جهت بدهند و اعمال آن‌ها را به سوی آنچه می‌خواهند سوق دهند. بنابراین رنگ‌ در رابط کاربری را هوشمندانه انتخاب کنید.

۵/۵ - (۱ امتیاز)
۴ ۱ vote
امتیازدهی به مقاله
5/5 - (1 امتیاز)
تاریخ انتشار: 24 آبان, 1398
آخرین ویرایش: ۲۳ آذر, ۱۳۹۸
منبع: tubikstudio
      اشتراک گذاری

    تحصیلاتم در ادبیات فارسی بوده است و علاقه‌ام نیز. از این رو نوشتن را برای خود هم روشی برای امرارمعاش انتخاب کرده‌ام و هم راهی برای آرام شدن و لذت بردن. در دیاکوبین وظیفه نوشتن آکادمی تولید محتوا و همین طور مقالات مربوط به دیجیتال مارکتینگ و طراحی تجربه کاربری را برعهده دارم. پدیده‌هایی که هر روز برای آن مطالعه می‌کنم و شوقم به آنها بیشتر می‌شود.

    نظرات کاربران (0)
    اشتراک
    اطلاع از
    guest
    0 نظرات
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Would love your thoughts, please comment.x