شاخص کلیدی عملکرد (KPI) ابزار بازاریابی برای سنجیدن عملکرد کسبوکارها و استارتاپها است. صاحبان کسبوکارها باید اتفاقاتی که در کارشان در حال رخ دادن است را پیگیری و با تجزیه و تحلیل نتایج استراتژی خود را تعیین کنند. KPI میتواند در حوزههای مختلف مورد استفاده قرار بگیرد. مدیریت شبکههای اجتماعی بدون در نظر گرفتن KPI موفقیت چشمگیری نخواهد داشت. در این مقاله قصد داریم شاخص های کلیدی عملکرد در اینستاگرام را با هم مرور کنیم. اما پیش از آن کمی با KPI در حوزه دیجیتال مارکتینگ و مدیریت شبکه اجتماعی آشنا شویم.
شاخص کلیدی عملکرد (KPI)
شاخص کلیدی عملکرد (key performance indicator) که به اختصار KPI نامیده میشود ابزاری در بازاریابی است که میزان عملکردهای مهم و اساسی یک کسبوکار را بیان میکند. KPI نشان میدهد که یک کسبوکار تا چه اندازه در مسیر هدف خود قرار گرفته است. آنالیز KPI به شما کمک میکند اهداف دقیقی را برای خودتان تعیین کنید و استراتژی موثرتری در کسبوکارتان به کار ببرید. از این شاخص میتوان در سازمانها، شرکتها و حتی پروژههای شخصی استفاده کرد و با مقایسه نتایج نسبت به زمان گذشته ارزیابی بهتری از شرایط داشت.
برای تعیین KPI همه افراد تیم باید مشارکت داشته باشند. آنها باید به اهداف سازمان مسلط باشند و برای رسیدن به اهداف برنامهریزی دقیقی در نظر داشته باشند. بدیهی است که مدیران ارشد و تحلیلگران بر مراحل تعیین KPI نظارت دارند.
از KPI در هر فعالیتی که قرار است استفاده شود باید شاخصهای اصلی ارزیابی مشخص شود. برای مثال یک کسبوکار برای سنجش میزان عملکرد وبسایت خود باید KPIهای مشخصی را تعریف کند که با اندازهگیری آنها بتواند نحوه عملکرد و میزان پیشرفت کسبوکار را تحلیل کند. میزان بازدید از سایت، رتبه سایت در گوگل، نرخ تبدیل مخاطبان و میزان ماندگاری کاربران در سایت و مواردی از این دست هستند.
میتوان KPI را در بازاریابی شبکههای اجتماعی مورد بررسی قرار داد. نرخ ورود به سایت، میزان تعامل (engagement)، اشتراکگذاری پستها و… شاخصهای کلیدی عملکرد در شبکههای اجتماعی محسوب میشوند.
اینستاگرام با تاکید بر اشتراکگذاری تصاویر از محبوبترین شبکههای اجتماعی به شمار میآید. بسیاری از کسبوکارها برای معرفی محصولات و خدماتشان از این شبکه استفاده میکنند. بنابراین آنها از بازاریابی شبکههای اجتماعی برای پیشبرد اهداف خود بهره میگیرند. معمولا بازاریابان نتیجه کار خود را به سرعت در کسبوکار مشاهده میکنند. اما آنها برای تعیین استراتژی تبلیغات باید قادر باشند کمپینهای تبلیغاتی را آنالیز کنند تا از ایجاد هزینههای اضافی جلوگیری کنند. بنابراین بازاریابان باید با شاخص های کلیدی عملکرد در اینستاگرام آشنا باشند و از این ابزار برای تحقق بخشیدن به اهدافشان کمک کنند.
برای بازاریابی شبکههای اجتماعی از جمله اینستاگرام شاخصهای مختلفی را میتوان در نظر گرفت. تعداد لایک پستها، تعداد کامنتها، دفعات اشتراکگذاری پستها، میزان بازدید از پروفایل، عملکرد هر یک از پستها، اطلاعات درباره فالوورها و… بخشی از این شاخصهاست.
ده شاخص کلیدی عملکرد (KPI) در اینستاگرام
اصلی در بازاریابی وجود دارد که تا شاخصهای یک پروژه را اندازهگیری نکنید قادر به مدیریت آن نیستید. این نکته درباره اینستاگرام هم صادق است.
برای آنکه صفحه اینستاگرام شما موفقیت بیشتری داشته باشد لازم است ده شاخص کلیدی عملکرد را به کار ببرید. این ده شاخص عبارت است از:
مشارکت (Engagement)
مشارکت کاربران تعداد لایکها و کامنتهایی است که در هر پست دریافت میکنید. برای به دست آوردن نرخ مشارکت کاربران تعداد لایکها، کامنتها و پستهای ذخیرهشده بر تعداد فالوورها در زمان ارسال پست تقسیم میشود. برای مثال صفحه شما هزار فالوور دارد. پست شما بیست لایک دریافت کرده و سی کامنت ارسال شده است. در مجموع پنجاه که عدد مشارکت هست بر تعداد فالوورها تقسیم میشود. عدد به دست آمده درصد مشارکت کاربران است. در این مثال پنج درصد نرخ مشارکت کاربران است.
مشارکت در اینستاگرام بسیار اهمیت دارد. اندازهگیری میزان مشارکت به شما کمک میکند تا پی ببرید محتوای پست شما برای کدام فالوورهایتان جذاب است و علاقه به پیگیری آن دارند. با روشهای زیادی همچون شناخت مخاطبان هدف، استفاده از هشتگهای پرکاربرد، بهکارگیری محتوای جذاب و… میتوان نرخ مشارکت کاربران را افزایش داد.
پستهای برتر (Top Posts)
پستهایی که عملکرد بهتری داشتهاند را به شما نمایش میدهد. شما متوجه میشوید چه نوعی از محتوا در پستها بهترین عملکرد را دارند. این موضوع را با استفاده از معیارهای مختلف سنجیده میشود. بررسی تعداد لایکها، تاثیرگذاری و تعداد دفعات بهاشتراکگذاری شما را به هدفتان نزدیکتر میسازد.
محتوای پستهای شما شامل متن، عکس و ویدئو عناصر اصلی اینستاگرام است. اندازهگیری پستهای برتر به شما نشان میدهد کدام محتوا بهترین عملکرد را داشته است. آیا مخاطبان شما عکس را ترجیح میدهند یا علاقهمند به ویدئو هستند؟ چه ساعتی از شبانهروز برای ارسال پست مناسبتر است؟ چه نوع محتوایی بیشتر مخاطبان شما را جذب میکند؟ با بررسی و تحلیل پستهای برتر میتوانید پاسخ این سوالات را بیابید.
فالوورها (Followers)
تعداد افرادی که اکانت اینستاگرام شما را دنبال میکنند را نشان میدهد. این شاخص یکی از موثرترین شاخصهای تحلیلی اینستاگرام است. وقتی فردی فالوور صفحه شماست محتوای پستها را به طور منظم میبیند. وجود فالوورهای بیشتر بازدیدهای بیشتری برای صفحه اینستاگرام شما به دنبال خواهد داشت. اگر تعداد کمی فالوور جذب کردید یا تعدادی از فالوورهای خود را از دست دادهاید باید به فکر تغییر استراتژی خود باشید و روشهای دیگر مشارکت را امتحان کنید.

بازدید استوری
بازدید استوری (Story views)
تعداد دفعاتی که استوری شما توسط فالوورها دیده میشود اندازهگیری میشود. این روزها استوری در اینستاگرام بسیار محبوبیت دارد و روزانه هزاران عکس و ویدئو از طریق استوری به اشتراک گذاشته میشود. اینستاگرام برای استوری شاخصهای متنوعی در نظر گرفته است. خروجیها (Exits) کاربرانی هستند که استوری شما را قبل از تمام شدن رها کردهاند. نرخ خروجی در استوری حاصل تقسیم تعداد خروجیها بر تعداد بازدید پست است. شاخص ضربه روبهجلو (Taps forward) تعداد ضربههایی که کاربر برای دیدن بخش بعدی استوری وارد میکند. اگر تعداد این ضربهها زیاد باشد هشداری است که نشان میدهد استوری شما جالب نبوده و یا زمانش طولانی و از حوصله مخاطب خارج است. ضربه رو به عقب (Tabs back) شاخص دیگری است که تعداد ضربههای کاربر برای مشاهده بخش قبلی استوری شما را نشان میدهد. تعداد زیاد این ضربهها بیانگر این است که کاربران استوری قبلی شما را پسندیدهاند و مجددا آن را تماشا کردهاند یا تمایل دارند استوری در حال حاضر شما را بار دیگر ببینند. تعداد پیامهایی که کاربران برای استوری شما ارسال کردهاند شاخص کلیدی دیگری در این بخش است. نرخ تکمیل (Completion rate) هم به شما نشان میدهد چند درصد از کاربران استوری شما را تا آخر مشاهده کردهاند. پخش زنده (Live viewer) شاخص دیگری است که در آن تعداد بینندگان استوری پخش زنده را نشان میدهد.
اندازهگیری بازدید استوری به شما کمک میکند تا راهکارهایی درباره نحوه ارتباط با کاربران پیدا کنید و عملکرد صفحه اینستاگرامتان را بهبود بخشید. از طریق این شاخص شما پی میبرید چه نوع محتوایی را در استوری ارائه کنید تا بیشترین مخاطب را به دیدن آن ترغیب کنید.
دسترسی به محتوا (Reach)
در این بخش تعداد اکانتهای واحدی که پست شما را دیدهاند صرفنظر از اینکه پست را لایک کردهاند یا کامنت ارسال کردهاند اندازهگیری میشود. اندازهگیری دسترسی به محتوا به شما کمک میکند بفهمید چند نفر از فالوورهای شما واقعا پستهای شما را میبینند. اگر میزان مشارکت فالوورها کم است شاید دلیلش این است که مخاطبان پستهای شما را نمیبینند. Reach rate یا نرخ دسترسی به محتوا عددی است که از تقسیم تعداد کاربرانی که از پست شما دیدن کردهاند بر تعداد کل فالوورهای شما به دست میآید. این عدد به صورت درصد بیان میشود.
کلیکهای تبلیغاتی (Ad clickthroughs)
تعداد کلیکهای کاربران بر call-to-action در صفحه اینستاگرام اندازهگیری میشود. نرخ کلیک از تقسیم تعداد کلیکها بر تبلیغ بر تعداد دفعاتی که تبلیغ شما نمایش داده شده است به دست میآید. این عدد به صورت درصد تعیین میشود. پست و CTA خود را طوری ایجاد کنید که کاربران را ترغیب به کلیک کند تا از این طریق به صفحه فرود مورد نظر شما وارد شوند. بدون کلیک روی CTA احتمال تبدیل شدن مخاطبان به مشتری بسیار کم است. با اندازهگیری این شاخص میتوانید بفهمید مشتری روی چه تبلیغی کلیک کرده و استراتژی خود را تعیین کنید.
هشتگهای پرکاربرد (Most engaged hashtags)
در این بخش هشتگهایی که در پستها بیشتر به کار رفتهاند اندازهگیری میشود. هشتگ از سال ۲۰۱۷ اهمیت فوقالعادهای در اینستاگرام پیدا کرد و جریانساز شد. در حال حاضر هشتگها ابزار ضروری برای تعیین استراتژی اینستاگرام محسوب میشوند. با استفاده از هشتگهای مناسب میتوانید تعداد فالوورهایتان را افزایش بدهید یا کاربران را به تولید محتوا درباره برند تجاری خود ترغیب کنید. اندازهگیری هشتگهای پرکاربرد به شما ایده میدهد در پستهایتان از چه هشتگهایی بیشتر استفاده کنید. از این هشتگها میتوان برای بازاریابی کمپینها و محصولات جدید استفاده کرد یا مسابقهای بر اساس آن ترتیب داد. این اقدام جذب مخاطبان بیشتری را به همراه دارد. هشتگها از مهمترین شاخص های کلیدی عملکرد در اینستاگرام هستند.
تاثیرگذاری (Impression)
تعداد دفعاتی که پست، استوری یا پروفایل شما مورد بازدید قرار گرفته است اندازهگیری میشود. حتی اگر یک کاربر پستی را دو یا سه بار دیده باشد در این شاخص شمارش میشود. اندازهگیری تاثیرگذاری از این جهت مهم است که نشان میدهد اگر مخاطبان پست شما را ندیده باشند پس مشارکتی هم در کار نخواهد بود.
بازدیدهای ویدئو (Video views)
تعداد دفعاتی که پستهای شامل ویدئو مشاهده شده است اندازهگیری میشود. ویدئو نقش مهمی در اینستاگرام ایفا میکند. برندها با استفاده از محتوای ویدئویی در اینستاگرام مخاطبان جدید جذب میکنند و روابطشان با فالوورها را گسترش میدهند. بررسی و تحلیل این شاخص کلیدی به شما کمک میکند کارآیی استراتژی بازاریابی ویدئویی خود را بسنجید و برای بهبود آن اقدام کنید. همچنین این شاخص پستهای معمولی را با پستهای ویدئو مقایسه میکند.
دادههای مربوط به موقعیت مکانی (Location data)
در این بخش دادههای مربوط به موقعیت مکانی مخاطبان سنجیده میشود. این نکته به شما کمک میکند استراتژی اینستاگرام خود را تعیین کنید. اگر شما فالوورهای زیادی در یک منطقه جغرافیایی خاص داشته باشید میتوانید از طریق تبلیغات یا پستهای اختصاصی بر محتوای مربوط به آن مناطق تمرکز کنید. از طرف دیگر بررسی و تحلیل دادههای موقعیت مکانی میتواند در شکلگیری تاکتیکهای شما در سایر شبکههای اجتماعی موثر باشد. در این بخش علاوه بر اطلاعات موقعیت مکانی اطلاعات مربوط به سن و جنسیت فالوورها هم ارائه میشود.
ده مورد از شاخص های کلیدی عملکرد در اینستاگرام را با هم مرور کردیم. بدون در نظر گرفتن این شاخصها قادر به بررسی و تجزیه و تحلیل تاکتیکهای بازاریابی خود نیستید و در نتیجه دستیابی به اهدافتان سختتر خواهد بود.
۴.۲ ۵ votes
امتیازدهی به مقاله
تاریخ انتشار: 2 آبان, 1398
آخرین ویرایش: ۲۹ مهر, ۱۳۹۸
نظرات کاربران (0)