کاربرانی که از برنامه یا سایت شما بر روی موبایل خود استفاده میکنند، حتماً هدف خاصی را دارند. غالباً تنها چیزی که بین کاربر و هدف او قرار میگیرد، یک فرم است. در حقیقت، فرمها اغلب به عنوان آخرین مرحله از سفر به سوی رسیدن به اهداف در نظر گرفته میشوند. به همین دلیل بسیار مهم است که کاربران بتوانند فرمها را در اسرع وقت و بدون هیچگونه سردرگمی تکمیل کنند. با پیروی از هفت قانون کاربرد پذیری زیر، روند تکمیل فرمها را سریع و آسان کنید این قوانین کاربرد پذیری را حتما از طراح سایت خود بخواهید:
قانون اول: فرمها باید با نحوه ورود دادهها توسط کاربران سازگار باشند
اطمینان حاصل کنید که صفحات فرمها توسط عناصری مانند صفحه کلید، در هنگام دیدن دچار اختلال نمیشوند. این قانون از میان قوانین کاربرد پذیری ، در طراحی صفحات پرداخت بانکها بینهایت مهم است.

قوانین کاربرد پذیری
قانون دوم: تعداد گزینههای ورودی و تلاش کاربر برای تایپ را به حداقل برسانید
هرچقدر که فرم طولانیتر یا پیچیدهتر به نظر برسد، احتمال اینکه کاربر پر کردن گزینههای خالی شروع کند خیلی کمتر است، مخصوصاً در صفحات نمایش کوچکتر. هرچه تعداد فیلدهای ورودی کمتر باشد، باعث میشود تا فرم شما سریعتر نمایش داده شود، مخصوصاً زمانی که اطلاعات زیادی را از کاربران خود درخواست میکنید.
فرم خود را تا جایی که میتوانید ساده و کوتاه طراحی کنید.
اما فقط کم کردن تعداد گزینههای ورودی کافی نیست، شما باید همچنین میزان تلاش کاربر برای وارد کردن اطلاعات را نیز در نظر بگیرید. تایپ کردن هزینه تعامل بالایی دارد. حتی با وجود یک صفحه نمایش کامل هم، پر کردن اطلاعات مستعد اشتباه وارد شدن اطلاعات (در صفحات لمسی این آمار حتی بیشتر است) است و زمان زیادی را میگیرد.
بنابراین، تلاش کنید تا میزان تایپ کردن را به حداقل برسانید و از به وجود آمدن اشتباهات جلوگیری کنید. قوانین کاربرد پذیری همیشه در راستای به حداکثر رساندن تعاملات کاربران با وب سایت است.

قوانین کاربرد پذیری
پیشفرضهای هوشمند
پیشفرضهای هوشمند میتوانند تکمیل فرم کاربر را سریعتر و دقیقتر کنند. برای مثال، کاربر بتواند کشور خود را بر اساس اطلاعات موقعیت جغرافیایی خود انتخاب کند. تشخیص خودکار مکان میتواند در زمان کاربر برای یافتن یک فرم هتل صرفهجویی کند.

قوانین کاربرد پذیری
گروههای رادیویی برای گزینههای تقریباً مرتبط، اما متقابلاً منحصر به فرد
هنگامی که کاربر باید یک گزینه از لیستی را انتخاب کند، از یک لیست برچسب افقی استفاده کنید، زیرا باعث میشود تا از فضای موجود صفحه استفاده بیشتری داشته باشید.

قوانین کاربرد پذیری
استفاده از لغزنده برای نمایش حداقل/حداکثر قیمت یا محدوده بودجه
برای گزینههایی که دارای قیمت یا بودجه هستند، استفاده از لغزندهها را در نظر بگیرید، تا کاربر بتواند با استفاده از این لغزندهها مقدار کمتر/ بیشتر محدوده مورد نظر خود را انتخاب کند. شما میتوانید لغزنده را به راحتی در حالت افقی جابهجا کنید و علائم بصری سادهای برای سفارشی کردن این عمل در اختیار شما قرار دارد. اما در نظر داشته باشید که هنگام جابهجا کردن لغزنده، اعداد نباید پنهان شوند.

قوانین کاربرد پذیری
قانون سوم: برچسبهای فرم یا بالاتر از قسمتهای فرم هستند یا برچسبهای شناور هستند
برچسبها، در اصل هدف هر گزینه را به کاربر بیان میکنند و متن برچسب واضح یکی از راههای اصلی برای دستیابی به UIها میباشد.
چرا هرگز نباید از برچسبهای درون خطی استفاده کنید
برچسبهای درون خطی (یا جایگاه نگهدارنده متن به عنوان برچسب گزینه)، یک متن است که در زمینه فرم گنجانده شده است که زمانی که کاربر شروع به تایپ میکند، این متن محو میشود.

قوانین کاربرد پذیری
در حالی که برچسبهای درون خطی خوب به نظر میرسند و موجب صرفهجویی در فضای باارزش صفحه نمایش میشوند، این مزایا به راحتی توسط معایب کاربردی اصلی نادیده گرفته میشوند، که مهمترین عیب آن نیز از بین رفتن متن است.
زمانی که کاربر در جعبه متن کلیک میکند، برچسب محو میشود و بدین ترتیب کاربر نمیتواند بررسی کند که چیزی که نوشته است آیا همان موردی است که باید نوشته میشد؟
متن نگهدارنده در اصل جایگزین ضعیفی برای برچسب بصری است.

قوانین کاربرد پذیری
نکته دیگر این است که وقتی کاربران میبینند مطلبی در داخل جعبه نوشته شده است، ممکن است تصور کنند که این گزینه به صورت پیشفرض تکمیل شده است و در نتیجه آن را نادیده بگیرند.
چرا برچسبهای گزینههای چپ چین برای موبایل بد هستند
مسئله اصلی در مورد برچسبهای چپ چین موبایل مربوط به سایز صفحه نمایش موبایل و نسبت اندازهها است. اگر از برچسب چپ چین در جلوی گزینه استفاده شود، باعث میشود تا در این صفحه کوچک فضای بسیار کمی برای خود گزینه باقی بماند. این یک مسئله قابلیت استفاده است، زیرا که قسمت فرم اغلب به اندازه کافی گسترده نخواهد بود تا کل ورودی کاربر را نمایش دهد. عدم مشاهده دادههای ورودی برای کاربران مشکل ایجاد میکند، زیرا تشخیص هرگونه خطا را قبل از ارسال فرم برای آنها سختتر میکند که در نهایت منجر میشود تا فرمهای اشتباه بیشتری ارسال شود.

قوانین کاربرد پذیری
تشخیص دادن اشتباه زمانی که اطلاعات وارد شده کاملاً قابل مشاهده نیستند بسیار سخت است.
برچسب بالای گزینه یا برچسب شناور
برچسب فرمها باید بالای گزینههای فرمها باشد تا کاربران بتوانند به راحتی تشخیص دهند که چه گزینهای را و به چه دلیل تکمیل میکنند. مزیت اصلی قرار دادن برچسب در بالای گزینه در موبایل این است که زمینههای فرم را به اندازه کل عرض صفحه موبایل امتداد دهید، آنها را به اندازه کافی بزرگ میکند تا کل اطلاعات ورودی کاربر را نمایش دهد (در یک اندازه فونت مناسب مانند px16).
مزیت اضافی دیگر این است که کاربر فرصت مناسب بهتری را برای نوشتن برچسبهای واضح و بامعنی پیدا میکند زیرا دیگر مجبور نیست که جواب خود را به یک یا دو کلمه محدود کند.

قوانین کاربرد پذیری
اصلیترین عیب قرار دادن برچسبها در بالای گزینه این است که فضای عمودی بیشتری را اشغال میکند که در نهایت باعث میشود تا کاربر صفحه را بیشتر بالا و پایین کند.
هرچند، این موضوع مشکلی جدی نیست _ در دنیای امروزه این موضوع بسیار طبیعی است.
از طرف دیگر، شما میتوانید از برچسب شناور استفاده کنید که باعث میشود تا کاربر اطمینان حاصل کند که گزینه درست را تکمیل کردهاند. متن جایگزین به صورت پیشفرض نمایش داده میشود، اما به محض اینکه بخشی از اطلاعات ورودی وارد جعبه میشود و متن نوشته میشود، متن جایگزین از بین میرود و یک برچسب در بالا ظاهر میشود.

قوانین کاربرد پذیری
قانون چهارم: ورودی فرم باید در زمان حال اعتبار داشته باشد
در یک دنیای ایدهآل، کاربران فرم خود را با اطلاعات ضروری تکمیل میکنند و با موفقیت کار خود را به اتمام میرسانند. در دنیای واقعی، کاربران معمولاً اشتباه میکنند. اما کاربران از این موضوع متنفرند که تمام مراحل تکمیل فرم را انجام دهند و سپس هنگام ارسال فرم متوجه شوند که گزینهای را اشتباه تکمیل کردهاند. زمان مناسب برای مطلع ساختن کاربر از درستی یا اشتباه بودن اطلاعات وارد شده دقیقاً بلافاصله بعد از تکمیل همان گزینه است.

قوانین کاربرد پذیری
اعتبار سنجی اطلاعات وارد شده در همان لحظه به کاربران نشان میدهد که چه مقدار از اطلاعات را صحیح وارد کردهاند. این روند به کاربر کمک میکند تا اشتباهات خود را سریعتر تصحیح کنند، بدون اینکه مجبور باشند تا انتهای فرم را تکمیل و سپس زمان ارسال متوجه اشتباه خود شوند. اگر پاسخها در قالبی خاص مورد نظر باشد، این موضوع را در ابتدا اعلام کرده و قانون اعمال شده (مشخصات قالب) را بدون مثالی اضافی تشریح کنید.

قوانین کاربرد پذیری
تایید اطلاعات ورودی نیز به کاهش جستارها کمک میکند. در مثال زیر میتوانید نمونه خوبی از تایید اطلاعات ورودی را ببینید که راه حلی برای رفع مشکل احتمالی ارائه میدهد.

قوانین کاربرد پذیری
قانون پنجم: صفحه کلید را با متن ورودیهای مورد نیاز تطبیق دهید
کاربران برنامههایی را میپسندند که صفحه کلید مناسبی برای متن ورودی ارائه میدهند. به عنوان مثال، وقتی کاربران نیاز به وارد کردن شماره کارت اعتباری دارند ، ورودی اطلاعات فقط به اعداد محدود شده و ورود کاراکتر مورد قبول نباشد. این امر باعث کاهش خطاها و اشتباهات شده و به تسریع فرآیند تکمیل فرم کمک میکند.

قوانین کاربرد پذیری
اطمینان حاصل کنید که این کار به طور مداوم در کل برنامه اجرا شود و فقط به بعضی از فیلدهای خاص محدود نگردد.
قانون ششم: اطلاعات مفیدی را در متن ارائه دهید
گاهی اوقات شما نیاز به اطلاعات مربوطهای در متن دارید تا به وسیله آنها بتوانید کاربران را در تکمیل فرم راهنمایی کنید. اما چنین متنهای همراهی تنها در مکانهایی که واقعا لازم است باید مورد استفاده قرار گیرد:

قوانین کاربرد پذیری
- هنگام برنامهریزی تاریخ، کاربران از مواردی نظیر تقویمهای ماهانه برای شناسایی روزهای هفته قدردانی میکنند و نیاز به خروج از برنامه جهت بررسی تقویم تلفنهای هوشمند از بین میرود. این کار همچنین باعث میشود تا کاربر مشغول انجام کار دیگری نشود.
- ممکن است کاربران نگران امنیت یا حریم خصوصی داده های خود باشند و شما باید به آنها این اطمینان را دهید که اطلاعات آنها با
- هیچگونه منبع شخص ثالثی به اشتراک گذاشته نمیشود.
- به عنوان یک قانون سردستی از بین خیل عظیم قوانین کاربرد پذیری ، تعداد کاراکتر متن توضیحات نباید از ۱۰۰ کاراکتر تجاوز کند.

قوانین کاربرد پذیری
قانون هفتم: از قالب بندی قابل اصلاح استفاده کنید
بعضی از فیلدها واقعا نیاز دارند که کاربران اطلاعات بسیار دقیقی را وارد کنند، اما اجبار کاربران برای ورود این اطلاعات در قالبی بسیار خاص میتواند با اصول قابلیت استفاده آسان مغایرت داشته باشد. اگر از کاربران میخواهید اطلاعات عددی (مانند شماره تلفن) را در یک فرم وارد کنند ، انعطاف پذیر باشید و صفحههایی را طراحی کنید که میتوانند چندین قالب ورودی را تفسیر کرده و به منظور جلوگیری از بروز اشتباهات، اطلاعات را به روشی که به راحتی قابل تشخیص است (توسط انسان ها ، نه ماشین ها) در فرم مربوطه وارد کنند.

قوانین کاربرد پذیری
نتیجهگیری
کاربران معمولا برای پر کردن فرمها مردد هستند، بنابراین شما باید این روند را تا حد امکان آسان کنید. تمام تغییراتی که در این مقاله توضیح داده شده است، میتواند قابلیت استفاده فرم را به میزان قابل توجهی افزایش دهد.
با تشکر!
۰ ۰ votes
امتیازدهی به مقاله
تاریخ انتشار: 13 مهر, 1398
آخرین ویرایش: ۳۰ مرداد, ۱۳۹۸
نظرات کاربران (0)