صرفنظر از اینکه محصول، خدمات یا اپلیکیشنی که کسبوکارتان بر مبنای آن راهاندازی شده است چقدر خوب و موثر کار میکند، درآمد حاصل از آن اهمیت دارد. در واقع یک کسب و کار تنها زمانی موفق محسوب میشود که بتوانید آن را به دست مشتریان هدف خود برسانید. اما ارائه نهایی و فروش و اصطلاحا کسب درآمد از این روش نمیتواند کار سادهای باشد. فاکتورهای بیشماری وجود دارد که هنگام معرفی محصول خود به بازار باید آنها را در نظر بگیرید. فرقی نمیکند که کالای عرضه شده از سوی شما یک محصول مبتنی بر وب باشد یا یک سختافزار فیزیکی. صنعتی که در آن فعال هستید و کانالهایی که برای جذب مشتریان از آنها استفاده میکنید از جمله مهمترین عواملی هستند که باید در زمان معرفی محصول به بازار آنها را در نظر بگیرید. به همین دلیل ما یک راهنمای گسترده تهیه کردهایم که در آن به تشریح برخی از رایجترین مدل های درآمدی کسبوکارهای آنلاین اشاره شده است.
در ضمن مزایا و معایب هر یک از این مدلها را نیز ارائه کردهایم تا بتوانید در انتخاب بهترین مدل درآمدی برای شرکت خود نقش مهمی داشته باشید.
تفاوت مدل کسب و کار با مدل های درآمدی و جریان درآمد
قبل از اینکه به معرفی انواع مختلف مدل های درآمدی بپردازیم؛ باید کمی تمایز بین اصطلاحات “مدل کسب و کار”، “مدل درآمد” و “جریان درآمد” را توضیح دهیم. چون گاهی مشاهده شده که از این اصطلاحات به جای یکدیگر استفاده میشود. در مقاله GlowingStart با عنوان “تفاوت بین یک مدل درآمدی، جریان درآمد و یک مدل کسب و کار چیست؟” نویسنده یک کار عالی انجام داده و تفاوت این اصطلاحات را در قالب جملات خلاصه زیر تشریح کرده است:
- جریان درآمدی تنها منبع درآمد یک شرکت است. یک شرکت بسته به اندازه خود میتواند جریان صفر یا جریان درآمدی بسیار زیادی داشته باشد.
- مدل درآمدی استراتژی مدیریت جریان درآمد شرکت و منابع مورد نیاز برای هر جریان درآمدی است.
- مدل کسب و کار هم ساختاری است که از همه جنبههای یک شرکت، از جمله مدل درآمدی و جریان درآمدی تشکیل شده است و نحوه کار همه آنها را با هم توصیف میکند.
معرفی مدل های درآمدی کسبوکارهای آنلاین
مدل درآمدی مبتنی بر تبلیغات
مدل های درآمدی مبتنی بر آگهی مستلزم گرفتن تبلیغات برای وبسایت، سرویس، اپلیکیشن یا سایر محصولات خاص و قرار دادن این تبلیغات در کانالهای استراتژیک و پر ترافیک است. اگر شرکت شما دارای وبسایت است یا کلا کسبوکارتان بر مبنای وب شکل گرفته است، ادسنس (AdSense Google) که یکی از رایجترین ابزارهای تبلیغاتی است، راهکارتان محسوب میشود. البته در ایران نیز شرکتهای بزرگی وجود دارند که به سایتهای مختلف به صورت کلیکی تبلیغات میدهند. اکثر وبسایتهایی که از ادسنس استفاده میکنند میتوانند به ازای هر هزار صفحه نمایش بین ۳ الی ۱۰ دلار درآمد کسب کنند.
مزایا: کسب درآمد از تبلیغات یکی از سادهترین و آسانترین راهها برای اجرای مدل های درآمدی است. به همین دلیل است که بسیاری از شرکتها از تبلیغات به عنوان منبع درآمد خود استفاده میکنند.
معایب: برای کسب درآمد کافی ، باید میلیونها کاربر جذب کنید. علاوه بر این بیشتر افراد نمایش تبلیغات در وبسایتها را آزاردهنده قلمداد میکنند. این موضوع میتواند نرخ کلیک را پایین آورده و در نتیجه درآمد را به شدت کاهش دهد.
مدل درآمدی مبتنی بر شرکتهای وابسته
یکی دیگر از مدلهای محبوب درآمدی مبتنی بر وب، الگوی درآمد شرکتهای وابسته است که بر اساس تبلیغ لینکهای مرتبط به محصولات مختلف و جمعآوری کمیسیون فروش حاصل از آن محصولات، طراحی شده است. این مدل را میتوان در کنار مدل مبتنی بر تبلیغات یا به صورت جداگانه استفاده کرد.
مزایا: یکی از بدیهیترین مزایای استفاده از مدل درآمدی از طریق شرکتهای وابسته این است که به طور کلی درآمد بیشتری نسبت به مدلهای درآمدی مبتنی بر تبلیغات ایجاد میکند.
معایب: اگر برای استارتاپ خود از این مدل درآمدی استفاده میکنید به یاد داشته باشید پولی که دریافت میکنید محدود است و به شدت به اندازه صنعت، محصولاتی که میفروشید و مخاطبانتان بستگی دارد.
مدل درآمدی حاصل از تراکنش
شرکتهای بیشماری وجود دارد که هم به لحاظ فنی و غیر فنی تلاش میکنند تا مخاطبان به مدل درآمد معاملهای اعتماد کنند. این روش یکی از مستقیمترین راههای تولید درآمد است. در این مدل شرکت خدمت یا کالای خاصی را عرضه کرده و مشتریان با پرداخت هزینه آن کالا یا خدمت خاص برای شرکت درآمد ایجاد میکنند.
مزایا: مصرفکنندگان به دلیل سادگی تراکنش و دسترسی گسترده به مجموعهای از گزینههای متنوع برای خرید، بیشتر به سوی تجربه کردن این روش خرید متمایل میشوند.
معایب: به دلیل مستقیم بودن این مدل درآمدی، بسیاری از شرکتها از این روش استفاده میکنند. این یعنی رقابت بیشتر و کاهش قیمت. بنابراین هر کسی که از این مدل استفاده میکند باید بداند که رقابت در این بازار بسیار سخت و کسب درآمد دشوار است.

مدل های درآمدی کسبوکارهای آنلاین
مدل درآمدی حاصل از فروش اشتراک
مدل درآمدی حاصل از فروش اشتراک شامل فروش کالا یا خدماتی به مشتریان برای مدت زمان طولانی که معمولا به صورت ماهانه یا سالانه است میشود. در واقع شرکتهای مختلفی که از این مدل کسب درآمد میکنند؛ به ازای استفاده طولانی مدت کاربران از خدمات خود، حق اشتراک دریافت خواهند کرد.
مزایا: اگر شرکتتان به اندازه کافی توسعه یافته است، این مدل میتواند برای شما درآمد مکرر ایجاد کند و حتی میتواند از مشتریانی که بسیار تنبل هستند و برای لغو اشتراک خود وقت نمیگذارند نیز پولسازی کند.
معایب: از آنجا که این مدل خیلی به داشتن یک پایگاه بزرگ از مصرفکننده وابسته است؛ علاوه بر سختی کار، حفظ اشتراکات موجود از نرخ اشتراک بسیار مهمتر است.
مدل درآمدی فروش مبتنی بر وب
این مدل مجموعهای از مدل درآمدی معاملهای است که در آن مشتری مستقیماً برای خرید یک محصول یا خدمت خاص به شما پول پرداخت میکند. البته که مشتریان ابتدا باید از طریق جستجوی در وب یا بازاریابی آنلاین وارد سایت شما شوند. در این مدل درآمدی معاملات فقط از طریق اینترنت انجام میشوند.
مزایا: خدمات متنوعی از جمله فروش نرمافزار، سختافزار و حتی خدمات اشتراکی را میتوانید از این طریق به فروش برسانید.
معایب: فروش حضوری با مدل فروش از طریق وب کمی ناسازگار است. بنابراین اگر محصول شرکت شما قبل از فروش به مشاوره یا موارد این چنینی نیاز دارد؛ باید این نکته را در نظر بگیرید که باید از الگویی استفاده کنید که بیشتر مناسب شما است.
سایر مدل های درآمدی کسبوکارهای آنلاین
دسترسی به دادههای مشترکین برای ایمیل مارکتینگ
دادههایی که صاحبان سایتهای مختلف در مورد مشتریان خود دارد نیز از نظر بالقوه با ارزش است. زیرا این افراد معمولا میتوانند اشکال مختلفی از ایمیل را به مشتریان خود ارسال کند. در واقع این افراد با قرار دادن تبلیغات در خبرنامه خود و ارسال این خبرنامه به مجموعه از کاربرانی که قبلا فرم مربوطه را پر کردهاند، درآمد کسب میکنند.
درآمد حاصل از حمایت از بخشهای مختلف سایت یا محتواهای آن
در این مدل درآمدی معمولا شرکتهای بزرگ بابت حمایت از یک محتوا یا صفحه خاص در وبسایت شما و درج نامشان در آن صفحه خاص، پول پرداخت میکنند. این نوع معامله معمولا سالانه انجام میشود.
درآمد حاصل از تبلیغات CPC در سایت
CPC مخفف “هزینه برای هر کلیک” است. در این مدل درآمدی تبلیغکنندگان به ازای تعداد دفعات نمایش تبلیغاتشان شارژ نمیشوند بلکه با توجه به تعداد دفعات کلیکی که روی تبلیغاتشان میشود، پول میپردازند.
درآمد حاصل از اجازه دسترسی به محتوا
با این روش به کاربران در ازای دریافت حق اشتراک، اجازه دسترسی به طیف وسیعی از متحواهای سایت داده میشود.
درآمد حاصل از اجازه دسترسی به اسناد
در این روش، کسبوکارهای آنلاین معمولا برای دسترسی به یک سند، ویدئو یا کلیپی که قابل دانلود است؛ از مخاطبان خود حق اشتراک دریافت میکنند.
۰ ۰ votes
امتیازدهی به مقاله
تاریخ انتشار: 1 اردیبهشت, 1399
آخرین ویرایش: ۲۹ فروردین, ۱۳۹۹
نظرات کاربران (0)