دنیای تجارت بیرحم و رقابتی است. در طول تاریخ کسبوکارهای زیادی آمدهاند و رفتهاند. برندها و کسبوکارهای معدودی وجود دارند که در طی سالها و در نسلهای مختلف توانستهاند موجودیت خود را حفظ کنند. کسبوکارها برای رقابت در دنیای تجارت که مدام در حال تحول است باید بر نوآوری، کیفیت و توسعه خود تمرکز کنند. بدیهی است که احتمال شکست برای هر کسبوکاری وجود دارد. مدیران کسبوکارها باید نشانه های شکست خوردن یک کسبوکار را بشناسند تا به محض بروز این نشانهها به دنبال راهکارهایی برای بهبود وضعیت باشند.
با مشاوره دیجیتال مارکتینگ موفقیت کسبوکار خود را تضمین کنید و احتمال شکست خوردن آن را به حداقل برسانید.
کاهش فروش
عملکرد یک کسبوکار در صورتی موفقیتآمیز است که فروش هر سال آن دارای نرخ رو به رشدی باشد. اگر نرخ فروش یک کسبوکار با سرعت قابل توجهی کاهش پیدا کند و روند کاهش ادامهدار باشد باید آن را به عنوان یک هشدار جدی برای شکست کسبوکار در نظر گرفت.
کاهش فروش ممکن است بر اثر تغییر در علایق و سلیقه مشتریان یا به دلیل کاهش کیفیت محصول یا خدمات کسبوکار به وجود بیاید. به طور کلی چهار دلیل برای عدم موفقیت در فروش وجود دارد.
- تمام شدن عمر فروش کالا: کالا دیگر نیاز مشتریان را برآورده نمیسازد. بنابراین مشتریان جذب کسبکارهای رقیب میشوند.
- عدم معرفی مناسب محصول به بازار هدف: برای معرفی و گسترش محصول جدید در بازار هدف باید استراتژی بازاریابی موثری تعیین کرد. شناسایی دقیق بازار، شناخت رقبا، ارائه اطلاعات درباره محصول از طریق کانالهای ارتباطی با مشتریان بهویژه شبکههای اجتماعی و ورود قدرتمندانه به بازار به معرفی بهتر یک محصول جدید کمک میکند.
- عدم انتخاب درست محصول برای بازار هدف: اگر محصول به درستی برای بازار هدف انتخاب نشود قطعا کاهش فروش را در پی خواهد داشت.
- عدم برنامهریزی درست افراد و امکانات فروش برای بازار هدف: اگر برنامهریزی فروش و تحویل محصول به مشتریان به درستی انجام نشود نارضایتی مشتریان و در نتیجه کاهش فروش را به همراه دارد.
برای بهبود وضعیت و جلوگیری از شکست کسبوکار باید استراتژیها و روشهای بازاریابی را تغییر داد تا بتوان مشتریان را ترغیب به خرید کرد. مدیران کسبوکار در این وضعیت باید آمیخته بازاریابی را بر اساس نیازها و خواستههای مشتریان ارائه کنند.
رویگردانی مشتریان اصلی
یکی از مشکلات بزرگ کسبوکارها و نشانه های شکست خوردن یک کسبوکار از دست دادن مشتریان اصلی است. بسیاری از کسبوکارها بخش اعظمی از درآمد خود را از طریق خریدهای مشتریان اصلی و کلیدی خود کسب میکنند. اگر مشتریان کلیدی جذب کسبوکارهای رقیب شوند نشان میدهد که رقبا محصولات یا خدمات مطلوبتری به بازار ارائه کردهاند.
در این وضعیت مدیران کسبوکار باید دلایل رویگردانی مشتریان کلیدی خود را شناسایی و آن را تجزیهوتحلیل کنند. از دست رفتن مشتری معمولا بر اثر عملکرد ضعیف کارکنان کسبوکار، محدود کردن ساعت فعالیت کسبوکار، سخت شدن شرایط خرید، عدم بازپسگیری محصول فروختهشده، ارائه محصول بیکیفیت، بیتوجهی به مشتریان، دروغ گفتن به مشتری و ایجاد حس فریبخوردگی در او رخ میدهد.
بر اساس نتایج بهدستآمده باید در استراتژیهای بازاریابی کسبوکار تغییراتی ایجاد شود تا از دست دادن مشتریان بیشتر جلوگیری شود.
افزایش شکایت مشتریان
افزایش قابل توجه شکایت مشتریان از کیفیت خدمات پس از فروش و به طور کلی عدم رضایت آنها از خرید انجامشده نشانهای بر وجود مشکل در کسبوکار است. وجود مشتریان ناراضی باعث میشود فروش کسبوکار شما کاهش پیدا کند. مشتریان ناراضی دیگر از کسبوکار شما خرید نمیکنند. همچنین تجربه بد خود را با دیگران در میان میگذارند که باعث میشود مشتریان بیشتری از دست بروند.
مدیران کسبوکار باید دلایل اصلی نارضایتی مشتریان را شناسایی کرده و با ایجاد تغییرات و از بین بردن مشکلات در حوزه مربوط از شکست کسبوکار خود جلوگیری کنند. استفاده از سیستمی برای مدیریت شکایت مشتریان کمک میکند کسبوکارها با صرف هزینه و زمان کمتر اطلاعاتی را به دست آورند که بر اساس آنها نواقص موجود را کشف کرده و آنها را برطرف کنند.
بخش مدیریت شکایت مشتریان اهدافی نظیر جلوگیری از گسترش نارضایتی مشتریان، بهبود خدمات و کیفیت فنی، شناخت نقاط ضعف سازمان، درک بهتر نیازها و خواستههای مشتریان، دسترسی به اطلاعات تحقیقات بازاریابی، کاهش هزینه ضمانتها و مرجوعیها، ایجاد رضایت در مشتریان، حفظ مشتریان و ایجاد وفاداری در آنها، کشف فرصتهای بازار، شناسایی نقاط ضعف مراحل فروش، بهبود خدمات و… را دنبال میکند.
کاهش نقدینگی
نقدینگی یک کسبوکار میزان پول کسبشده از فروش محصولات یا خدمات است. میزان نقدینگی در بعضی ماههای سال نسبت به ماههای دیگر بهتر است. ممکن است فروش در یک ماه کاهش داشته باشد در نتیجه جریان نقدینگی نسبت به ماههای قبل کاهش پیدا میکند. اگر این کاهش در طول چند ماه ادامه داشته باشد باید آن را نشانهای مهم برای در خطر بودن کسبوکار تلقی کرد.
در این وضعیت مدیران کسبوکارها موظف هستند جریان نقدینگی خود را مدیریت کنند. کاهش هزینهها، جذب منابع مالی و تغییر در استراتژیهای بازاریابی به کنترل جریان نقدینگی کمک میکند.
صاحبان کسبوکارها باید هزینههای خود را بررسی کرده و هزینههای غیرضروری و هزینههای اضافی را حذف کنند. با بازبینی روش تولید محصولات میتوان هزینههای تولید را کاهش داد. با استفاده از وامهای اعتباری نیز میتوان جریان نقدینگی را مدیریت کرد.
بهکارگیری استراتژیهای بازاریابی موثر با تاکید بر جذب مشتریان بالقوه در بازار هدف جریان نقدینگی را افزایش خواهد داد. تبلیغات برند خود را طوری طراحی کنید که قدرت شما را در میان رقبا نشان دهد و بتواند مشتریان بیشتری را به خرید ترغیب کند.
افزایش نرخ خروج کارکنان
نرخ ورود کارکنان جدید و خروج آنها شاخص حائز اهمیتی برای سنجش سلامت یک سازمان است. اگر نرخ خروج کارکنان کسبوکار شما زیاد است و کارکنان پس از گذشت مدت زمان محدودی شغل خود را ترک میکنند زنگ خطر برای کسبوکار شما به صدا درآمده است.
دلایل نرخ خروج بالای کارکنان متنوع است. ممکن است عملکرد کسبوکار انتظارات آنها را برآورده نکند یا پیشرفت شغلی و افزایش درآمد برای آنها وجود نداشته باشد. بعضی کارکنان نیز متوجه نشانههای شکست کسبوکار در آیندهای نزدیک شده و آن را ترک میکنند.
خروج کارکنان باعث اتلاف وقت و کاهش میزان بازدهی کسبوکار خواهد شد. مدیران کسبوکارها باید رضایتمندی کارکنان خود را افزایش دهند تا از خروج آنها جلوگیری کنند. کارکنانی که در محیط کار خوشحال باشند بهتر کار میکنند. تحقیقات نشان میدهد رضایت شغلی بیشتر، بهرهوری در محیط کار را افزایش میدهد.
کارفرماها با استفاده از این راهکارها میتوانند کارکنان خود را حفظ کنند:
پرداخت حقوق بر اساس نیاز کارکنان: برای حفظ کارمندان حقوق مناسب، بیمه سلامتی، ساعات کاری انعطافپذیر و یا امکان همکاری از راه دور را در نظر بگیرید. با این کار نشان میدهید برای کارکنان خود ارزش قائل هستید. افزایش حقوق سالانه را فراموش نکنید و به کارکنانی که عملکرد بهتری داشتهاند حقوق بیشتری پرداخت کنید. این اقدام اشتیاق کارکنان را به کار کردن در کسبوکار شما افزایش خواهد داد.
ارائه مزایا و پاداش: مزایای بیشتری نظیر غذای رایگان یا کارت تخفیف مراکز خدماتی را در اختیار کارکنان خود قرار دهید. دادن پاداش مالی نیز تعامل میان مدیران کسبوکار و کارکنان را افزایش میدهد در نتیجه رضایت کارکنان نسبت به شغلشان را در پی دارد. مصاحبههایی با کارکنان خود ترتیب دهید و دلایل رضایت یا عدم رضایت آنها از کار را جویا شوید تا بتوانید به کمک آن استراتژی حفظ کارکنان خود را تعیین کنید.
ارتقای سمت کارکنان: اگر کارکنان کسبوکار شما امیدی به پیشرفت در شغلشان نداشته باشند احتمال زیادی دارد کار خود را ترک کنند. دورههای آموزشی برای کارکنان خود در نظر بگیرید تا مهارتهای جدید به آنها بیاموزید و آنها را توانمندتر سازید.
در این مقاله نشانه های شکست خوردن یک کسبوکار را مرور کردیم. این نشانهها خارج از کنترل مدیران کسبوکارها نیستند. تا زمانی که یک کسبوکار به دلایل مختلف نظیر از دست رفتن سرمایه یا کاهش فروش به طور کامل نابود نشده است میتوان با تغییرات در استراتژیهای شرکت آن را نجات داد و در مسیر موفقیت قرار گرفت.
تاریخ انتشار: ۲۰ آذر, ۱۳۹۸
آخرین ویرایش: ۱۱ آذر, ۱۳۹۸
نظرات کاربران (0)