اینترنت و تکنولوژی مانند خیلی چیزهای دیگر، سازوکار تجارت را با ظهور تجارت الکترونیک تغییر دادهاند. بنابراین هر تجارتی صرفا تجارت نیست حتی اگر اصول خرید و فروش کالاها و خدمات را داشته باشد. بین تجارت الکترونیک و کسبوکار سنتی تفاوتهایی وجود دارد. شما به عنوان صاحب یک کسبوکار باید تفاوتهای کسبوکار سنتی و تجارت الکترونیک را دریابید تا بتوانید از طریق هر دو کانال به طور موثر مدیریت و سود خود را افزایش دهید.
برای توسعه کسبوکار اینترنتی خود اهمیت مشاوره دیجیتال مارکتینگ را نادیده نگیرید!
کسبوکار سنتی چیست؟
کلمه تجارت میتواند معناهای مختلفی برای افراد مختلف داشته باشد اما به طور کلی کسبوکار سنتی مبادله کالاها یا خدمات به صورت حضوری یا رودررو است. این متداولترین کاری است که همه ما انجام دادهایم؛ قدم زدن در یک فروشگاه، انتخاب یک کالا برای خرید، پرداخت مبلغ و خرید کالای مورد نظر. در خرید حضوری مشتری مجبور است با صاحب کسبوکار در تعامل باشد.
تجارت الکترونیک چیست؟
تجارت الکترونیک نوعی کسبوکار سنتی به شمار میآید، زیرا هنوز تبادل کالا در آن وجود دارد. تجارت الکترونیک هم مانند چیزهای دیگر الکترونیکی ساده و در دسترس است و با اشاره نوک انگشتان شما انجام میشود. دیگر نیاز نیست به طور دستی نامه بنویسید یا برای خرید کتاب مورد علاقهتان به کتابفروشی مرکز شهر بروید و ۲۰ دقیقه به دنبال فضای پارک خودرو باشید. به لطف اینترنت و پروتکلهای امنیتی که امکان انتقال ایمن دادهها را فراهم کرده، میتوانید همه این کارها را به راحتی و از منزل خود انجام دهید.
تفاوتهای اساسی بین کسبوکار سنتی و تجارت الکترونیک
درک تفاوتهای کسبوکار سنتی و تجارت الکترونیک اهمیت زیادی دارد، زیرا هر کانال باید متفاوت مدیریت شود. بزرگترین تفاوت میان کسبوکار سنتی و تجارت الکترونیک، دسترسی است. در کسبوکار سنتی دستیابی و دسترسی به مشتریان فقط تا حدی است که دورترین مشتری فقط در ساعات کاری مشخص میتواند به فروشگاه شما مراجعه کند و خرید خود را انجام دهد. اما یک فروشگاه اینترنتی در تمام ایام سال حتی تعطیلات و در تمام ساعات شبانهروز در دسترس مشتریان است. همچنین دسترسی مشتریان شما دیگر محلی و منطقهای نیست بلکه تبدیل به دسترسی ملی و احتمالا بینالمللی نیز میشود.
علاوه بر دسترسی، ارتباط انسانی و ملموس بودن محصول برای مشتریان نیز در فهرست تفاوتهای کلیدی قرار دارند. در کسبوکار سنتی، مشتریان میتوانند با یک مشاور فروش ارتباط برقرار کنند و درباره یک کالای خاص از او سوال کنند. کالا را در دست خود بگیرند و آن را از نظر فیزیکی بررسی کنند و یا با یک محصول مشابه مقایسه کنند. سپس وقتی تصمیم به خرید گرفتند با کالای موجود از فروشگاه بیرون میروند.
در تجارت الکترونیک مشتریان هر دو امکان را از دست میدهند. گرچه هنوز هم میتوان از طریق گفتوگو (چت) در وبسایت یا بخش پرسش و پاسخ درباره محصول سوال بپرسید، اما هنوز با کسی رودررو صحبت نمیکنید و امکان دوم یعنی ملموس بودن محصول برای مشتریان به طور معمول امکانپذیر نیست. از آنجا که مشتریان نمیتوانند موارد موجود در فروشگاه آنلاین شما را از نزدیک ببینند مهم است که توضیحات، مشخصات محصول، تصاویر یا فیلمی از محصول ارائه کنید تا آنها بهتر بتوانند کالای مورد نیاز خود را انتخاب کنند.
این فهرست تفاوتها بین کسبوکار سنتی و تجارت الکترونیک میتواند ادامه داشته باشد اما دسترسی، ارتباط انسانی و ملموس بودن محصولات برای مشتریان بزرگترین تفاوتها میان کسبوکار سنتی و تجارت الکترونیک محسوب میشود.
مزایا و معایب تجارت الکترونیک
با درک کامل برخی از تفاوتهای اساسی بین کسبوکار سنتی و تجارت الکترونیک میخواهیم بررسی کنیم چگونه میتوانیم برخی از تفاوتها را به مزایا تبدیل کنیم و از بروز مشکلات جلوگیری کنیم.
مزایا
بزرگترین مزیت یک فروشگاه تجارت الکترونیک مربوط به امکان دسترسی است که در بخش قبل مقاله به آن پرداختیم. یک فروشگاه تجارت الکترونیک نه تنها به معنای واقعی کلمه همیشه در دسترس است بلکه مشتریان بیشتری را نیز به دست خواهد آورد، زیرا به لحاظ جغرافیایی به وجود مشتریانی که در نزدیکی فروشگاه یک کسبوکار سنتی زندگی، کار یا مسافرت میکنند محدود نیست.
یکی دیگر از مزیتهای بزرگ یک فروشگاه آنلاین، هزینه کم ورود است. دیگر زمانی که تجارت الکترونیک فقط برای تجارتهای بزرگ ملی قابل استفاده بود گذشته است. در حال حاضر خردهفروشان ابتدا فروش آنلاین را آغاز میکنند و پس از پیدا کردن مخاطبان خود و داشتن بودجه کافی برای اجاره فضای ایدهآل برای کسبوکار خود اقدام میکنند.
انتقال از فروش سنتی به فروش آنلاین یا برعکس میتواند با کمی برنامهریزی و تفکر پیشبردی بسیار آسانتر شود. اگر در حال حاضر یک کسبوکار سنتی دارید و به فکر راهاندازی فروشگاه تجارت الکترونیک هستید، مطمئن شوید که سیستم فروش شما میتواند با یک پلتفرم تجارت الکترونیکی ادغام شود تا مدیریت موجودی در هر دو کانال آسانتر شود. از طرف دیگر، اگر شما منحصرا یک خردهفروش آنلاین هستید و به فکر افتتاح فروشگاه افتادهاید، مطمئن شوید که پلتفرم تجارت الکترونیک شما گزینهای از ادغام برای یک سیستم فروش دارد که میتواند مناسب تجارت شما باشد.
معایب
بزرگترین عیب یک فروشگاه تجارت الکترونیک نداشتن ارتباط حضوری با مشتری و در نتیجه عدم توضیح درباره ارزش کالاها و خدمات موجود برای مشتریان است. جایگزین کردن تعامل انسانی بین مشتری و فروشنده عملا غیرممکن است. خواندن توضیحات روی صفحه محصول یا نگاه کردن به تصاویر محصول برای شناخت آنچه به آن نیاز دارید همیشه به اندازه صحبت مستقیم با افراد مفید نیست.
بهترین راهحل برای حل این مشکل ایجاد یک فروشگاه آنلاین جذاب، آموزنده، کاربرپسند، مفید و پاسخگو برای مشتریان است. این کار نهتنها در وبسایت یا فروشگاه تجارت الکترونیک بلکه از طریق شبکههای اجتماعی و سایر رسانهها نیز قابل انجام است.
یکی دیگر از معایب فروشگاه تجارت الکترونیک برای مشتریان، مدت انتظار از زمان سفارش محصول تا تحویل گرفتن آن است. این یک فرصت برای شما است که میتوانید با ارائه پیشنهاد خرید بعدی به مشتریان آنها را از فکر کردن درباره زمان انتظار خرید فعلیشان بازدارید.
مزایا و معایب کسبوکار سنتی
کسبوکارهای سنتی هم درست مانند تجارت الکترونیک مزایا و معایبی دارند.
مزایا
بزرگترین عیب یک فروشگاه تجارت الکترونیک به عنوان بزرگترین مزیت یک کسبوکار سنتی شناخته میشود. در یک کسبوکار سنتی ارتباط انسانی و تعامل با مشتریان جریان دارد. شما فرصت دارید از لحظهای که مشتریان وارد فروشگاه شما میشوند تا لحظهای که از آن خارج شوند تجربه نهایی را برای آنها ایجاد کنید. بدیهی است این چیزی نیست که بتواند در خرید آنلاین تکرار شود.
مشتریان شما نیز با هیجان حاصل از خرید، در حالی که کالای خریداریشده را در دست دارند از فروشگاه شما خارج میشوند. آنها با انتخاب خرید حضوری، دیگر نیازی به انتظار کشیدن برای دریافت محصول ندارند.
معایب
بزرگترین نقطه ضعف کسبوکار سنتی این است که شما آنلاین نیستید! طبق اعلام مرکز تحقیقات پیو (Pew) از ۱۰ نفر آمریکایی ۸ نفر خریدار آنلاین هستند.
نقطه ضعف دیگر کسبوکار سنتی این است که هزینه فعالیت یک فروشگاه خردهفروشی به طور قابل توجهی بیشتر از فعالیت یک فروشگاه تجارت الکترونیک است. با داشتن یک کسبوکار سنتی هزینههای زیادی از جمله اجاره، خدمات شهری، بیمه، حقوق کارمندان، موجودی قابل توجه کالا برای نمایش در فروشگاه و… را باید تامین کنید.
شباهتهای میان کسبوکار سنتی و تجارت الکترونیک
اولین و مهمترین شباهت میان کسبوکار سنتی و تجارت الکترونیک همانطور که در ابتدای این مقاله اشاره کردیم این است که هر دو نوع تجارت، دارای اصول اولیه یکسان در خرید و فروش کالا یا خدمات هستند.
در فرآیند خرید و فروش، هیچ فروشندهای بدون خریدار موفق نخواهد شد. یا بهتر است بگوییم هیچ تجارتی چه آنلاین یا سنتی بدون مشتری پیشرفت نخواهد کرد. مشتریان کلید موفقیت هر کسبوکاری هستند، بنابراین ارائه خدمات مشتریان بهتر به پیشرفت کسبوکار شما کمک میکند.
آمازون، غول تجارت الکترونیک بهترین نمونه برای خدمات مشتریان استثنایی است. این وسواس اعتبار آنهاست و بارها و بارها برای آن پاداش دریافت کردهاند.
چه کسی از راهاندازی یک تجارت الکترونیک سود میبرد؟
واقعا هیچ مشکلی برای داشتن یک فروشگاه تجارت الکترونیک وجود ندارد. با یک فرآیند راهاندازی ساده میتوانید موجودی فروشگاه سنتی خود را با فروشگاه تجارت الکترونیک خود همگامسازی کنید و به سرعت آنلاین شوید.
در این عصر دیجیتال، شما نمیتوانید یک فروشگاه تجارت الکترونیک نداشته باشید. مشتریان بیشتری به صورت آنلاین خرید میکنند و تجارت الکترونیک هر سال نسبت به سال گذشته ۲۳درصد رشد میکند. این نرخ رشدی است که هر کسبوکاری میتواند به آن علاقهمند باشد.
فقط صاحبان کسبوکارها نیستند که از بازار تجارت الکترونیک بهره میبرند بلکه مشتریان نیز از آن سود میبرند. شما با داشتن یک وبسایت و فروشگاه تجارت الکترونیک در جستوجوی آنلاین به مشتریان کمک میکنید و خرید را برای آنها آسان میکنید.
نحوه کار سایتهای تجارت الکترونیک
مانند هر چیز آنلاین، ابتدا باید یک پلتفرم تجارت الکترونیک یا سرویس میزبانی را انتخاب کنید. این انتخاب یک تصمیم مهم است زیرا این پلتفرم ستون اصلی فروشگاه آنلاین شما خواهد بود.
پس از انتخاب پلتفرم، باید قالبی را برای فروشگاه تجارت الکترونیک خود انتخاب کنید. دو قانونی که باید در طی فرآیند انتخاب مدنظر داشته باشید این است که اطمینان حاصل کنید که قالبی را انتخاب کردهاید که مخصوص تجارت الکترونیک طراحی شده است و همچنین طراحی آن responsive باشد یعنی متناسب با ابزار مورد استفاده کاربر نظیر گوشی همراه، تبلت و… باشد.
پس از انتخاب قالب، باید موجودی کالاها را سازماندهی کنید، امکان پرداخت آنلاین را فراهم کنید و سیستم تجزیه و تحلیل دادهها را تنظیم کنید تا بتوانید از عملکرد کسبوکار آنلاین خود مطلع شوید. وقتی همه این کارها را انجام دادید، سایت تجاری شما آماده فعالیت است. به دنیای تجارت الکترونیک خوش آمدید!
۵ ۲ votes
امتیازدهی به مقاله
تاریخ انتشار: 26 دی, 1398
آخرین ویرایش: ۸ بهمن, ۱۳۹۸
نظرات کاربران (0)