آمیخته بازاریابی چیست و چرا باید با آن آشنا باشیم؟

افزودن به لیست علاقه‌مندی ها
آمیخته بازاریابی چیست و چرا باید با آن آشنا باشیم؟

نیازهای واقعی مشتریان، نحوه قیمت‌گذاری و بازار ارائه محصول مولفه‌های مهمی در رونق‌بخشی به یک کسب‌وکار محسوب می‌شوند. اگر در تعیین هر یک از اینها اشتباهی حتی کوچک سر بزند تبعات ناخوشایندی در پی خواهد داشت. با برنامه‌های بازاریابی همچون ابزار مفید و شناخته‌شده آمیخته بازاریابی می‌توان از اشتباهات احتمالی جلوگیری کرد. با مشاوره دیجیتال مارکتینگ از ابزارهای بازاریابی به بهترین شکل بهره بگیرید.

در واقع آمیخته بازاریابی بخش عملیاتی بازاریابی است و به صاحبان کسب‌وکارها کمک می‌کند استراتژی مناسب کسب‌وکارشان را پیدا کنند تا به افزایش فروش و سودآوری بیشتر دست یابند. سازمان‌ها و شرکت‌های بسیاری با کمک آمیخته بازاریابی استراتژی‌های محصول یا خدمات خود را براساس بازار هدف تعیین و تدوین می‌کنند. آمیخته بازاریابی به آنها نشان می‌دهد چطور و به چه میزانی از عناصر مختلف استفاده کنند تا به برندی منحصربه‌فرد تبدیل شوند.

آمیخته بازاریابی یا Marketing Mix ایجاد ارتباط و هماهنگی یکپارچه میان چهار مولفه محصول، قیمت، مکان عرضه و ترویج محصول است. هماهنگی میان این مولفه‌ها باید به گونه‌ای باشد که درنهایت منجر به فروش بیشتر و سودآوری شود. این چهار مولفه که با عنوان چهار پی ۴P شناخته می‌شوند عبارت اند از: محصول Product، قیمت Price، مکان عرضه محصول Place و ترویج Promotion. در واقع با آمیخته بازاریابی می‌توان به چهار سوال چگونگی محصول، میزان قیمت آن، چگونگی تبلیغات و بازار محصول پاسخ داد.

از آمیخته بازاریابی با نام‌‌هایی همچون آمیزه بازاریابی و ترکیب عناصر بازاریابی نیز یاد می‌شود. این مفهوم را پروفسور مک‌کارتی اولین بار در سال ۱۹۶۰ مطرح کرد. در طول سال‌های بعد نظریه‌پردازان بازاریابی به کمبودهای این الگو پی بردند و به تعداد پی‌ها اضافه شد و به ۲۱P رسید.

در ادامه به بررسی هر کدام از مولفه‌ها می‌پردازیم:

اولین P: محصول

محصول شامل کالا و خدمات است. کالا و خدمات ممکن است مصرفی یا صنعتی باشد. کالای مصرفی مثل انواع محصولات خوراکی و کالای صنعتی مانند ماشین‌آلات صنعتی که در صنعت از آنها استفاده می‌شود. برای نمونه‌ای از خدمات مصرفی می‌توان از آموزش و برای خدمات صنعتی از بیمه کارگران یاد کرد. اما در کل محصول باید چند ویژگی داشته باشد. پاسخگوی نیاز مشتری باشد، به اندازه قیمت ارزش داشته باشد، نسبت به محصولات مشابه مزیتی داشته باشد و مورد پسند مشتری قرار بگیرد. نام محصول یا همان برند باعث تمایز محصول از کالاهای مشابه آن می‌شود. برند می‌تواند با شعارهای ویژه احساسات مشتری را برانگیزد و او را به مشتری وفادار مبدل کند. مشتری به یک برند اعتماد می‌کند تا به خواسته‌اش برسد و مشکلاتش حل شود.

مولفه دیگر محصول بسته‌بندی آن است. بسته‌بندی علاوه بر محافظت از کالا در حمل‌ونقل ابزاری برای ایجاد تمایز محصول محسوب می‌شود. جذابیت ظاهری محصول بستگی به طراحی بسته‌بندی و جنس آن دارد. این مسئله در جذب مشتری بسیار موثر است. بهتر است اطلاعات مهم مربوط به محصول هم روی بسته‌بندی درج شود.

دومین P: قیمت

مقدار پولی که مشتری برای استفاده از یک محصول پرداخت می‌کند قیمت محصول است. قیمت را می‌توان به راحتی تغییر داد و به همین دلیل انعطاف‌پذیرترین در عین حال مهم‌ترین عامل آمیزه بازاریابی محسوب می‌شود.

قیمت‌گذاری باید با توجه به شرایط بازار، ارزش محصول، قیمت محصولات رقیب و هزینه فرآیند تولید تا عرضه محصول انجام شود. دو روش برای تعیین قیمت وجود دارد. در اولین روش که قیمت‌گذاری ثابت نامیده شده یک قیمت ثابت برای کالا در یک دوره زمانی تعیین می‌شود. در طول مدت این بازه زمانی قیمت به هیچ وجه تغییر نمی‌کند. البته در حال حاضر با توجه به تغییرات آنی بازار این روش کاربرد چندانی ندارد.

در روش دوم با عنوان قیمت‌گذاری متغیر صاحبان کسب‌وکارها با توجه به تغییر وضعیت بازار قیمت محصولات را تغییر می‌دهند. این نوع از قیمت‌گذاری بیشتر در کسب‌وکارهای خدماتی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

سومین P: مکان عرضه محصول

مکان عرضه محصول باید با توجه به بازار هدف و نوع کسب‌وکار انتخاب شود. در این مرحله محصولات از طریق روش‌های متفاوتی نظیر خرده‌فروشی، عمده‌فروشی، فضای آنلاین و… به مشتری ارائه می‌شود. کانال توزیع رابط میان تولیدکنندگان و مشتریان محسوب می‌شود. تعیین استراتژی کانال توزیع برای صاحبان کسب‌وکارها از اهمیت بسیاری برخوردار است زیرا اثرات بلندمدت بر کسب‌وکار دارد.

نوع محصول در انتخاب کانال توزیع آن بسیار نقش دارد. برای مثال انواع محصولات خوراکی را می‌توان از طریق فروشگاه‌های زنجیره‌ای، سوپرمارکت‌ها، فروشگاه‌های اینترنتی و… به صورت گسترده توزیع کرد. اما توزیع گسترده برای کالاهای خاص نمی‌تواند مورد استفاده قرار گیرد. برای مثال قطعات اتومبیل از طریق نمایندگی‌ها به دست مشتری می‌رسد.

کانال‌های توزیع باید براساس مولفه‌هایی همچون هزینه‌های حمل‌ونقل، بیمه، هزینه‌های فروش شخصی و… مورد ارزیابی قرار گیرند. در حال حاضر و با توجه به شرایط رقابتی جدید مخصوصا در مواردی که سایر مولفه‌های آمیخته بازاریابی نظیر محصول، قیمت و ترویج فروش شرایط مشابهی داشته باشند کانال‌های توزیع این قابلیت را دارند مزیت‌های رقابتی ایجاد کنند. این قابلیت‌ توجه مدیران را بیش از گذشته به توزیع محصول معطوف ساخته است. کانال‌های توزیع موظف به توزیع فیزیکی محصول هستند. توزیع فیزیکی محصول حمل‌ونقل، انبارداری و ارائه خدمات به مشتری را دربرمی‌گیرد.

چهارمین P: ترویج

ترویج فروش تمام فعالیت‌هایی را دربرمی‌گیرد که برای ارتباط با مشتری به منظور معرفی محصول در نظر گرفته شده است. در این مرحله باید قابلیت‌های محصول به مشتری معرفی و در بازار تبلیغ شود. روشی که برای تبلیغ محصول انتخاب می‌شود باید با نوع محصول متناسب باشد و ویژگی‌های محصول را به خوبی به مشتری منتقل کند. قبل از تصمیم‌گیری برای انتخاب نوع تبلیغ باید مشتریان خود را به خوبی بشناسید و نیازهای آنها را درنظر بگیرید. تبلیغات زمانی در پیشبرد فروش تاثیرگذارند که بتوانند جامعه هدف را تحت تاثیر قرار دهند. مدیران کسب‌وکارها باید با توجه به میزان بودجه از تمام ابزارها و رسانه‌ها نظیر تبلیغات تلویزیونی و رادیویی، تبلیغات چاپی و کمپین‌های مجازی برای تبلیغات خود استفاده کنند. بهتر است در تبلیغات از یک شعار خاص استفاده شود تا بتواند بر مشتری اثرگذار باشد و احساسات او را تحریک و به خرید محصول تشویق کند. اگر تبلیغات در تلویزیون و رادیو پخش می‌شود دفعات تکرار آن بیشتر باشد تا مخاطبان بیشتری موفق به دیدن و شنیدن آن شوند در نتیجه مشتری محصول شوند.

در حال حاضر تبلیغات گسترده‌ای در شبکه‌های اجتماعی برای کسب‌وکارهای مختلف انجام می‌شود. با توجه با استقبال مردم از فضای مجازی این تبلیغات تاثیرگذاری بیشتری نسبت به روش‌های سنتی تبلیغات دارند.

هدف ترویج افزایش فروش و در نهایت سودآوری بیشتر است. به جز تبلیغات، می‌توان از تخفیف، برگزاری جشنواره‌ها و مسابقات مختلف و بازاریابی مستقیم نیز به منظور ترویج فروش استفاده کرد.

در این گفتار با اجزای آمیخته بازاریابی ۴P آشنا شدیم. کارشناسان بازاریابی در طول سال‌ها این الگو را تکمیل و موارد دیگری به آن اضافه کردند. نیروی انسانی، فرآیند، شواهد فیزیکی، بسته‌بندی، امنیت، علاقه شخصی، مشارکت، پرداخت، شبکه‌های اختصاصی و… از موارد تکمیلی هستند. کارشناسان تلاش می‌کنند آمیخته بازاریابی را ارتقا دهند تا صاحبان کسب‌وکارها با تسلط بیشتر به فعالیت تجاری خود بپردازند.

۳.۵/۵ - (۲ امتیاز)
۳ ۲ votes
امتیازدهی به مقاله
3.5/5 - (2 امتیاز)
تاریخ انتشار: 23 مهر, 1398
آخرین ویرایش: ۲۹ مهر, ۱۳۹۸
منبع: دیاکوبین
      اشتراک گذاری

    از سال 1393 تولید محتوا در موضوعات مختلف کار اصلی من بوده است. به نوشتن و ترجمه در حوزه دیجیتال مارکتینگ علاقه‌مند هستم و تلاش می‌کنم مقالاتی مفید در حوزه کسب‌وکار آنلاین ارائه کنم.

    مشاوره دیجیتال مارکتینگ

    با بهره بردن از خدمات مشاوره دیجیتال مارکتینگ کسب‌وکار خود را با اطمینان بیشتر و ریسک کمتر آغاز کنید. دیجیتال مارکتینگ شامل چندین حوزه تخصصی است؛ که هر کدام دارای پیچیدگی‌های خاص خود هستند. اگر می‌خواهید از فضای آنلاین برای معرفی کسب‌وکار خود بهره برده و فروش بیشتری را تجربه کنید؛ یا اگر ایده‌ای جذاب برای راه‌اندازی کسب‌وکاری در بستر وب دارید؛ پیشنهاد می‌کنیم پیش از انجام هر کاری، از خدمات مشاوره دیجیتال مارکتینگ دیاکوبین بهره ببرید. در جلسه مشاوره ما خواسته‌های شما را بررسی کرده و نیازهای احتمالی، سختی‌های پیش رو، هزینه‌ها، شانس موفقیت و به‌طور کلی مسیر درست را به شما نشان خواهیم داد.

    مشاوره دیجیتال مارکتینگ
    نظرات کاربران (0)
    اشتراک
    اطلاع از
    guest
    0 نظرات
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Would love your thoughts, please comment.x