مدیر محصول کیست و چه وظایفی دارد؟

افزودن به لیست علاقه‌مندی ها
مدیر محصول کیست و چه وظایفی دارد؟

مدیریت محصول را می‌توان به عنوان یک عملکرد سازمانی توصیف کرد که شامل فرآیند تصور، برنامه‌ریزی، توسعه، آزمایش، راه‌اندازی و عرضه محصولات در بازار می‌باشد. یک مدیر محصول خوب باید سود فروش، سهم بازار و حاشیه سود زیادی را برای شرکت به دنبال داشته باشد. او غالباً شرایط بازار و رقابت را تحلیل کرده و بینش متمایز و ارزش منحصر به فردی را بر اساس خواسته‌های مشتری در قالب محصول ارائه می‌دهد.

منظور از مدیر محصول در کسب و کارهای آنلاین و فناورانه شخصی است که در توسعه یک نرم‌افزار و یا موفقیت یک وبسایت، برنامه یا سرویس آنلاین دخیل بوده و با کاربران در تعامل است. در تجارت الکترونیک یک مدیر محصول می‌تواند مسئول کل یک سیستم یا بخشی از یک سیستم باشد.

مدیریت محصول در کسب و کارهای الکترونیکی برای دستیابی به اهداف شرکت باید سیستمی را کشف کند که قابل استفاده، عملی و با ارزش باشد. اگر کسب و کار آنلاین مورد نظر یک وبسایت تجاری باشد؛ مدیر بخش محصول باید سایتی را راه‌اندازی کند که بهترین تجربه کاربری را ارائه داده؛ بهترین فناوری را ادغام کرده و ارزش کسب و کار را به حداکثر برساند.

مسئولیت های مدیر محصول

یک مدیر محصول دیجیتال وظیفه داشتن یک دید کلی به محصول را بر عهده دارد. از بدو شروع و راه‌اندازی گرفته تا رسیدن محصول به مشتری باید تحت نظارت مدیر محصول باشد. در واقع این افراد باید تصور کنند که چگونه می‌خواهد تیم خود را مدیریت کرده و در موفقیت محصول نقش داشته باشند.

برای این کار معمولا قبل از شروع پروژه با استفاده از ابزاهای خاصی نقشه راه محصول کشیده می‌شود. این نقشه راه برای توضیح آنچه که تیم تحت هدایت مدیریت، برای ساخت محصول باید بداند ضروری است. نقشه راه موفقیت‌آمیز آنچه را که ساخته خواهد شد، آنچه را که باید توسط تیم‌ها یا اعضایشان انجام شود و الزاماتی که باید از قبل تکمیل شوند را تشریح می‌کند. این نقشه با مدیران رده بالا نیز به اشتراک گذاشته شده تا آنها نیز بتوانند درکی از آنچه که به مشتری نهایی تحویل می‌دهند داشته باشند.

در واقع نقشه راه مروری بر کلیه فناوری‌ها و محصولاتی است که ساخته خواهند شد. مدیر محصول نیز باید موارد اصلی نقشه راه را به فازها و تکالیف مختلف و جزئی‌تر تقسیم کند.

بسته به نوع سازمان و نرم‌افزاری که برای کشیدن این نقشه راه از آن استفاده می‌شود؛ وظایف به گروه‌ها و اعضای تیم‌های مختلف تخصیص داده می‌شود. این اطلاعات می‌توانند برای تخمین زمان مورد نیاز برای انجام هر مرحله از کمپین، شناسایی تاخیر در پروژه‌ها یا استفاده از کارمندان کاربرد داشته باشند.

سایر وظایف

در نهایت وظیفه نظارت و مدیریت بر روی برنامه‌های محصول، دامنه‌ها و بودجه نیز بر عهده مدیر محصول است. او باید ارتباط با اعضای مختلف تیم را مدیریت کرده و انگیزه لازم برای انجام کارها را در آنها ایجاد کند. علاوه بر این مدیر محصول همیشه باید طرفدار کاربران نهایی باشد و بر اساس نیاز آنها ویژگی‌هایی را در محصول ایجاد کرده و یا ویژگی‌های فعلی را بهبود بخشد. برای سنجش میزان رضایت مشتری معمولا از فرم‌های نظرسنجی استفاده می‌شود.

یک مدیر محصول متبحر باید به طور مداوم و با استفاده از اطلاعاتی که از کاربران نهایی دریافت می‌کند، فناوری شرکت را ارتقاء دهد. این مهارت‌ها برای مدیریت موفقیت‌آمیز هر پروژه‌ای کاربرد دارند. اما یک مدیر محصول دیجیتال برای کسب موفقیت بیشتر و برقراری ارتباط با تیم‌های مختلف اعم از توسعه، بازاریابی، فروش و خدمات مشتری باید مهارت‌های فنی بیشتری را دارا باشد تا بتواند بهترین تجربه را در مشتری ایجاد کند.

مهارت های مورد نیاز برای مدیریت محصول دیجیتال

یک مدیر محصول دیجیتال باید برنامه‌ریز خوبی باشد و مهارت سازمان بالایی داشته باشد. او مسئولیت بسیاری را در تیم‌های مختلف بر عهده خواهد داشت. علاوه بر این مهارت اولویت‌بندی نیز برای این افراد بسیار مهم است. چرا که نیاز مشتریان می‌تواند تغییر کند و تکامل یابد. بنابراین مدیر محصول باید به‌روز باشد. هر سازمانی دارای منابع و زمان محدودی است. بنابراین مدیر محصول باید در مورد اولویت‌بندی کارها و متعادل کردن نیاز کاربران نهایی تبحر داشته باشد.

گذشته از واکنش‌پذیری، یک مدیر محصول خوب باید فعال بوده و بتواند گردش کارهای پیچیده را ساده کند. او باید بتواند قبل از مواجه شدن با مشکلات، آنها را شناسایی کرده و راه‌حل‌هایی برای آنها داشته باشد. البته که این راه‌حل‌ها نباید با اهداف کلی سازمان و جدول زمانی تداخل داشته باشند.

مدیر محصول باید بتواد اختلاف بین تیم‌ها و گروه‌ها یا ذینفعان را برطرف کند و سرانجام آینده‌نگر نیز باشد. به این ترتیب می‌تواند روندها و فرصت‌های آینده را بینند و این موضوع را تشخیص دهد که چگونه می‌تواند از این فرصت‌ها برای سرمایه‌گذاری استفاده کند.

دیگر ویژگی‌های یک مدیر محصول عالی را در ادامه به تفسیر تشریح کرده‌ایم.

مدیر محصول کیست و چه وظایفی دارد؟

مدیر محصول کیست و چه وظایفی دارد؟

یک رهبر و یک مدیر

رهبران چشم‌انداز و استراتژی‌های سازمان را تدوین می‌کنند. البته بیشتر مدیران اجرای این کار را انجام می‌دهند و مدیر محصول دیجیتال برای تمرکز روی هدف نهایی باید تیم‌ها را در طی این فرایند هدایت کند. مدیر محصول باید نیاز اعضای تیم را درک و پیش‌بینی کند. همدلی با اعضای گروه می‌تواند در رسیدن به موفقیت نقش مهمی داشته باشد. توانایی «مدیریت کردن» در تیم اجرایی یکی از الزامات مدیریت محصول است. این به معنای مشخص کردن آنچه که تیم مسئول انجام آن است و سپس مقابله کردن با مشکلات پیش‌رو می‌باشد. ترسیم نقشه راه محصول می‌تواند یک قدم بزرگ برای انجام این مسئولیت باشد.

نگرش مثبت

این مدیر باید نگرش مثبت داشته باشد تا بتواند تیم را به سمت انجام فعالیت‌ها تشویق کند. در واقع این افراد مربی اعضای تیم هستند. آنها باید به صورتی مسائل و مشکلات درون تیمی را حل کرده و از اقدامات اصلاحی به گونه‌ای استفاده کنند که عزت نفس اعضای گروه حفظ شود.

تیم‌های تحت فشار شکننده هستند. بنابراین مدیر محصول باید با یک نگرش مثبت و آرام به اتفاقات نگاه کند. این موضوع باعث می‌شود تا اعضا روی کار خود متمرکز شده و همیشه از محصول حمایت کنند.

نتایج‌محور

مدیر محصول باید اطمینان حاصل کند که تیم‌ها به طور کارآمد عمل کرده و محصول دیجیتال به سمت درستی هدایت شده است. بنابراین این مدیر باید عمل‌گرا و نتیجه‌محور باشد. او باید موانع احتمالی موجود بر سر راه موفقیت و راهبردهای طراحی را شناسایی و بر آنها غلبه کند. برای این منظور باید از داده‌ها و نتایج برای پشتیبانی از تصمیم‌گیری‌های طراحی استفاده شود.

طرز تفکر

یکی از مهمترین ویژگی‌های یک مدیر محصول خوب، تفکر در طراحی است. طرز تفکر به معنای این است که این افراد باید مشکلاتی که در طراحی فناوری ایجاد می‌شوند از جمله در بخش‌هایی مانند UI، UX و تجربه کلی مشتری را حل کنند. مدیران محصول از مهارت‌های همه اعضای تیم استفاده می‌کنند تا یک محصول عالی و مطمئن را به دست مشتری برسانند.

رهبری و سازماندهی

نقش مدیریت محصول دیجیتال می‌تواند شامل وظایف زیادی باشد. به طور سنتی این نقش بر کل چرخه زندگی یک محصول، از تعیین دامنه گرفته تا ایجاد فناوری، ایجاد یک تجربه عالی در مشتری و دستیابی به مشتری نظارت می‌کند. با این حال این وظایف خاص می‌توانند در شرکت‌های مختلف متفاوت باشند. برای انجام این وظایف مدیریت باید یک تیم متقاطع از جمله تیم طراحی، تیم توسعه، بازاریابی و … را رهبری کند.

نکته آخر

اگر می‌خواهید یک مدیر محصول دیجیتال خوب استخدام کنید باید دید خلاقانه و قابلیت‌های فنی او را در نظر بگیرید. او باید یک رهبر قدرتمند باشد و به خصوص در مدیریت پروژه‌های چند تیمی تبحر داشته و روابط عمومی بسیار قوی داشته باشد.

مدیر محصول دیجیتال باید بتواند بین مشتری نهایی و کل سازمان اعم از بخش تولید، بازار و فروش روابط خوبی برقرار کند. به کارگیری یک مدیر متبحر در این زمینه نه تنها می‌تواند اهداف سازمانی را محقق کند؛ بلکه گامی برای رسیدن به پله‌های ترقی است.

۳/۵ - (۱ امتیاز)
۴ ۱ vote
امتیازدهی به مقاله
3/5 - (1 امتیاز)
تاریخ انتشار: 8 اسفند, 1398
آخرین ویرایش: ۲۱ بهمن, ۱۳۹۸

مشاوره دیجیتال مارکتینگ

با بهره بردن از خدمات مشاوره دیجیتال مارکتینگ کسب‌وکار خود را با اطمینان بیشتر و ریسک کمتر آغاز کنید. دیجیتال مارکتینگ شامل چندین حوزه تخصصی است؛ که هر کدام دارای پیچیدگی‌های خاص خود هستند. اگر می‌خواهید از فضای آنلاین برای معرفی کسب‌وکار خود بهره برده و فروش بیشتری را تجربه کنید؛ یا اگر ایده‌ای جذاب برای راه‌اندازی کسب‌وکاری در بستر وب دارید؛ پیشنهاد می‌کنیم پیش از انجام هر کاری، از خدمات مشاوره دیجیتال مارکتینگ دیاکوبین بهره ببرید. در جلسه مشاوره ما خواسته‌های شما را بررسی کرده و نیازهای احتمالی، سختی‌های پیش رو، هزینه‌ها، شانس موفقیت و به‌طور کلی مسیر درست را به شما نشان خواهیم داد.

مشاوره دیجیتال مارکتینگ
نظرات کاربران (0)
اشتراک
اطلاع از
guest
0 نظرات
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x