ابزارهای سئو یار و همراه متخصصان حرفهای سئو هستند. معمولا استفاده از این ابزارها ضروری نیست (به این معنا که بدون آنها هم میتوان اهداف سئو را تا حدودی پیش برد.) با این وجود استفاده از آنها عبور از بسیاری موانع را ساده کرده و پیشبرد کار را سریعتر میکند. این ابزارها معمولا برای بررسی وبسایت خودتان و رقبا مورد استفاده قرار میگیرند؛ و اطلاعات مهمی درباره وضعیت داخلی وبسایت شما و رقبا و همچنین وضعیت سئو خارجی آنها ارائه میدهند.
در آخرین درس از دوره مقدماتی آموزش سئو، به معرفی اجمالی مهمترین ابزارهای مورد نیاز در این حوزه میپردازیم؛ و سپس در ۴ جلسه جاداگانه روش کار با هر ابزار را بهطور مفصل شرح میدهیم.
گوگل سرچ کنسول (Google Search Console)
پیش از هر چیز لازم است یادآوری کنیم که در هرجایی از این دوره آموزشی که به موتورهای جستجو اشاره میشود؛ منظور اصلی موتور جستجوی گوگل است. در واقع از آنجا که گوگل موتور جستجوی غالب وب است؛ همه کارها و فعالیتهای سئو بر مبنای نیاز این موتور جستجو تنظیم میشود. به همین دلیل شاید گوگل سرچ کنسول را بتوان تنها ابزار واقعا ضروری در فرآیند سئوی یک وبسایت دانست.
گوگل سرچ کنسول ابزاری است که اجازه میدهد تا وبسایت خود را دقیقتر به گوگل معرفی کنید. این ابزار در زمینههای زیر به کمک شما میآید:
- ثبت وبسایت در موتور جستجوی گوگل
- ثبت نقشه سایت در موتور جستجوی گوگل
- تنظیم درست فایل robots.txt
- دریافت خطاهای وبسایت (هنگام بررسی توسط رباتهای گوگل) و اعلام اصلاح آن
- بررسی صفحات ایندکس شده و نشده و علت آنها
- بررسی نسخه موبایل وبسایت
- بررسی بکلینکهای وبسایت
- بررسی عملکرد صحیح دادههای ساختاریافته در وبسایت
- بررسی تعداد دفعات حضور در نتایج جستجو برای کلمات کلیدی گوناگون
- بررسی میزان کلیک روزانه، هفتگی، ماهانه و… روی نتایج وبسایت در صفحات جستجو
- و…
این موارد بخشهای مهمی از امکاناتی است که گوگل سرچ کنسول در اختیار صاحبان وبسایتها قرار میدهد. هرچند به جز این امکانات، ویژگیهای ریز و درشت دیگری نیز در این سرویس وجود دارد.
به هر طریق اگر قصد دارید وبسایت شما برای حضور در نتایج موتور جستجوی گوگل بهینه شود؛ یکی از اولین قدمها ثبت وبسایت در گوگل سرچ کنسول است. اطلاعات این سرویس بسیار دقیق است (چراکه متعلق به گوگل بوده و دسترسی مستقیم به دادههای جمعآوری شده از جستجوهای این موتور جستجو دارد.)؛ و توجه به بخشهای گوناگون آن و پیامهای دریافتی از آن کمک میکند تا مطمئن شوید وبسایت شما از نظر گوگل در چه وضعیتی قرار دارد.
همینطور این ابزار کمک میکند تا هرگونه مشکل رخ داده احتمالی برای وبسایت را سریعتر شناسایی کرده و بنابر نیاز گوگل آن را اصلاح نمایید.
سرویس گوگل سرچ کنسول بسیار گسترده است. بنابراین در اولین جلسه این درس، بهطور مفصل روش کار با بخشهای گوناگون آن را به شما آموزش خواهم داد.
گوگل آنالیتیکس (Google Analytics)
گوگل آنالیتیکس دومین سرویس مهمی است که یک متخصص سئو باید از آن در وبسایت تحت مدیریت خود استفاده کند. این سرویس یک آمارگیر آنلاین است که به شما اجازه میدهد تعداد بازدید و رفتار بازدیدکنندگان وبسایت خود را به دقت بررسی و تحلیل کنید.
گوگل آنالیتیکس چه امکاناتی در اختیار شما قرار میدهد؟
آمار بازدید وبسایت را با جزئیات کامل و در بازههای زمانی گوناگون جمعآوری میکند. این آمار شامل منبع ورودی بازدید (موتور جستجو، شبکههای اجتماعی، مستقیم و…)، صفحه بازدید شده، تعداد صفحات بازدید شده توسط هر بازدیدکننده، موقعیت جغرافیایی بازدیدکننده، زمان باقی ماندن کاربر در هر صفحه و… است.
همچنین این ابزار در کنار این آمارهای با جزئیات مفصل، اجازه میدهد که اهداف مشخصی را تعیین کرده و میزان دستیابی به آن را بررسی کنید. بهطور کلی سرویس گوگل آنالیتیکس به شما اجازه میدهد دیدگاه خوبی نسبت به وضعیت وبسایت خود، میزان رشد آن، رفتار کاربر در آن و… به دست آورده و بر مبنای آن تصمیمگیری کنید.
گوگل آنالیتیکس به خوبی با گوگل سرچ کنسول هماهنگ شده و از دادههای یکدیگر استفاده میکنند. این ابزار برای متخصصان سئو بسیار کاربردی است، اما به عنوان یک ابزار ضروری شناخته نمیشود؛ چراکه سرویسهای آمارگیر و شمارنده دیگری نیز به عنوان جایگزین آن وجود دارد.
در نهایت اگر میخواهید بهطور کامل کار با گوگل آنالیتیکس را یاد بگیرید؛ در جلسه دوم این درس با جزئیات کامل به آموزش آن پرداختهام.
سئوی وردپرس با افزونه یوست (Yoast SEO)
یکی دیگر از ابزارهای سئو که سایتهای وردپرسی اعتماد زیادی به آن دارند؛ افزونه سئو یاست است. این افزونه بسیاری از نیازهای سئو داخلی را پوشش داده و اکثر تنظیمات سئو داخلی را در اختیار شما قرار میدهد. تنظیماتی مثل عنوان و توضیحات صفحات مختلف سایت، سئوی محتوایی مطالب، ساخت نقشه سایت، افزودن تگهای ضروری، تنظیم فایل ربات و…، از جمله کارهایی است، که به کمک این افزونه سادهتر و سریعتر انجام میشود.
این افزونه برای سیستم مدیریت محتوای وردپرس ساخته شده است؛ و در دو نسخه رایگان و پولی منتشر میشود. البته نسخه رایگان آن نیز به میزان کافی جذاب و کاربردی است. چراکه بیش از ۵ میلیون وبسایت وردپرسی در سراسر جهان، از نسخه رایگان آن استفاده میکنند.
همچنین این افزونه چند افزونه زیرمجموعه دیگر نیز دارد؛ که در زمینه سئو ویدئو، سئوی اخبار، سئوی محلی و سئو فروشگاه ووکامرس مورد استفاده قرار میگیرند.
اگر بتوانید نصب و تنظیم بهینه این افزونه را به خوبی یاد بگیرید؛ میتوانید مطمئن باشید که دست کم نیمی از راه رعایت فاکتورهای سئوی داخلی را به پیش رفتهاید.
در جلسه سوم از آخرین درس دوره مقدماتی آموزش سئو، با جزئیات کامل روش نصب و تنظیمات این افزونه را به شما آموزش میدهم.
آشنایی با سایر ابزارهای سئو
ابزارهای سئو محدود به موارد گفته شده نیستند. فضای وب پر است از ابزارهای گوناگون که کاراییهای متنوعی دارند. این ابزارها میتوانند وضعیت وبسایت شما را از نظر سئوی داخلی بررسی کنند؛ و یا وضعیت بکلینکهای وبسایت شما و رقبا را بررسی کنند. بسیاری از آنها در زمینه انتخاب کلمات کلیدی پربازدید و یا ارزشمند به شما کمک میکنند و…. در آخرین جلسه از دوره مقدماتی آموزش سئو، ۵ ابزار مهم و معتبر سئو را به شرح زیر به شما معرفی میکنم:
- moz.com
- ahrefs.com
- kwfinder.com
- woorank.com
- semrush.com
البته ابزارهای سئو به این موارد هم محدود نمیشوند؛ و هر متخصص سئویی بنابر نیاز خودش از موارد دیگری نیز ممکن است استفاده کند.
در نهایت مثل همیشه توصیه میکنم جلسات این درس را به دقت مطالعه کنید و عملا به کار ببندید. این درس و جلسات آن کاربردیترین و عملیترین بخش از دوره مقدماتی آموزش سئو هستند. منتظر شندین نقدها، نظرات، تجربیات و پیشنهادهای شما هستم.
۴ ۱ vote
امتیازدهی به مقاله
نظرات کاربران (0)