بازار یک نهاد اجتماعی است. این به معنی آن است که بازار و بازاری باید برای اجتماعش سود داشته باشد. در اقتصادهایی که بازار را از چرخه معیشت و معاملات خود حذف کردهاند، اقتصاد ضربات زیادی را متحمل شده است. از سوی دیگر با باز بودن دست بازار سود خواهی و سودطلبی بیپایان بازار، سبب آن میشود که بازار راه نابودی یک جامعه را در پیش بگیرید. راه چاره و برون رفت از این بنبست ایجاد ارزش افزوده بر بازار است. ارزش افزوده یا ارزش آفرینی در اقتصاد تعاریف بسیاری دارد. بسیاری از اقتصاددانان برای ساختن فرمولهایی برای آن فکر کردهاند. من در این درس از آکادمی آموزش تولید محتوا دیاکوبین خیال ندارم به فرمولها و تفکرات اقتصادی پیرامون مفهوم ارزش افزوده و یا ارزش آفرینی بپردازم. بیشتر سعی میکنم این مفهوم را با طرح مسئله جلو ببرم.
بازار مانند بسیاری از پدیدههای اجتماعی، خود موجب نابودی خود میشود. نفس سودطلبی بازار آن را به نابودی میکشد. تمام صنایع نیز به این منوالند. در نظر نیاوردن سود واقعی و بسنده کردن به انواع فرمولهای بازگشت سرمایه و سودهای سالانه سرانجام به نابودی شما میانجامد. این تقریبا با جلسه پیشین که بیشتر آن به تعریف ROI پرداختم، منافت دارد.
در جلسه قبل هم اشاره کردم که ROI و ارزش آفرینی دو روی یک سکه اند. با یک دیگر شاید در ظاهر تضاد داشته باشند، اما هیچ سکهای یک رویه، سکه نمیشود.
طبیعیترین چیزهای دنیا، آنهایی هستند که اضدادی را در کنار هم گرد آورند و حیات هر دو پدیده متضاد در گرو هم قرار میگیرند. در طبیعت هیچ دو پدیدهای نیستند که با هم تضاد نداشته باشند و حیاتشان در گرو هم نباشد. گوزنهای دشتهای آمریکا برای آن که به حیاتشان ادامه دهند نیازمند گرگهای درنده و گرسنه این دشتها هستند. حذف هر کدام موجب آن میشود که اکوسیستم به بریزد.
شما با ساخت یک اکوسیستم است که میتوانید به حیات خود ادامه دهید.
خلق ارزش افزوده را از کجا شروع کنیم
میدانم این را سخت میتوان در یک جلسه شرکت مطرح کرد. شاید با مطرح کردن آن مدیر مالی بگوید در این وضعیت بحرانی کنونی ما پولی نداریم که برای آن خرج کنیم. بعد مدیر تحقیق و توسعه و یا سازمان روشها بگوید: برای آن چگونه تیم تشکیل دهیم. و مدیر منابع انسانی هم میگوید برای نیروی ارزش آفرین چگونه باید آگهی کنیم.
همه این ها مرور یک کابوس است. سخت میتوانیم این موضوع را در جایی مانند ایران جای بیندازیم. همین هم شده است که در ایران عمر کسب و کارها کوتاه است.
دستگاههای تولیدی و تجاری یک یک اورگان تجاری، هیچ وقت نمیتوانند ارزش افزوده برای مشتریان و مصرف کنندگان به وجود آورند. این دستگاهها باید به فکر سود خالص سر سال باشند. این کار تنها و تنها به عهده مدیریت کلان و دستگاههای تبلیغاتی یک شرکت است. حفظ یک سری ارزشها در یک شرکت کار مدیریت کلان شرکت است و همین طور تبلیغ درست این ارزشها باعث میشود ارزش افزوده به تمام ارکان و البته محصولات و همین طور تمام کسب و کار شما تسری یابد.
ارزش افزوده پورشه
به این تبلیغ پورشه توجه کنید. این تبلیغ صرفا برای تولید ارزش افزوده و پرداختن به این مقوله ساخته شده است. داستان از این قرار است که فردی زنگ می زند و قطعه یدکی مدل p111 پورشه را میخواهد.
اپراتور میگردد که این مدل کدام است. پیدا نمیکند و به یک مدیر ارشد میگوید و او که شرکت را به خوبی میشناسد، صاحب پورشه p111 را فرا میخواند که آن قطعه یدکی را به او تقدیم کنند. P111 یک تراکتور است که ۱۹۵۷ تولید شده و همین شرکت پورشه آن را تولید میکرده است. پیرمرد کشاورز از آن زمان که احتمالا دوران کودکی او بوده است از این تراکتور استفاده میکرده. قطعه تراکتور را با یک پیشنهاد خاص به کشاورز تحویل میدهند. تراکتورش را برای موزه از او میگیرند و به جایش یک پورشه آخرین مدل به او میدهند.

پورشه p111
حتما این تبلیغ را ببینید. زوایای دوربین، نورهایی که به صورت آدمهای این چند دقیقه میتابد. همه این موارد میتواند. شما را بر آن دارد که آدمها این تبلیغ موضوعیت خاصی در آن دارند. پورشه با این تبلیغ میخواهد به شما القا کند که به مشتری خود وفادار است و مشتریان نیز به او وفا دارند. وفادی یک ارزش افزوده در این شرکت عظیم است. این ارزش افزوده در پورشه با آدمهایی که این ارزش را میفهمند به وجود آمده است. آدمهایی که فقط به تولید ماشینی سریعتر و قویتر فکر نکردهاند، بلکه پولی که برای این ماشین پرداخته میشود علاوه بر یک چهار چرخه بسیار با کیفیت، حد بالایی از تعهد را هم شامل خرید میکند. راستی میتوان برای کارخانه سایپا هم این تبلیغ را ساخت.

ارزش افزوده
بیشتر شرکتهای بسیار قدرتمند خودروسازی توانایی خلق این گونه ارزش افزودهها را با ماشینهای خود دارند. جالب است که خودرو سازیهایی مانند شورولت این گونه نبودهاند و نیستند. البته برای آمریکاییها شورولت این گونه است اما نه برای مردم دنیا. پورشه توانمندی این را دارد که برای تمام صنعت آلمان این ارزش افزوده را خلق کند.
ارزش افزوده موجب پایداری یک صنعت میشود. خیر خواهی در کنار کسب و کار یکی از مهمترین مواردی است که باید در کار خود قرار دهید. در درس بعدی کسب و کاری را به شما معرفی میکنم که سراسر ارزش افزوده است و آنچنان کارش را خوب انجام میدهد که محصول اصلی کارخانه اش چندان دیده نمیشود. همین طور در درس بعد راههای تولید ارزش افزوده را بیشتر توضیح میدهم.
۰ ۰ votes
امتیازدهی به مقاله
نظرات کاربران (0)