در میان انواع محتوایی که میشود در رسانههای گوناگون ارائه کرد عملا چندین نوع محتوا هست که در دسته انواع محتوا برای ارائه در اینترنت به حساب نمی آیند. پاورقیها، رمانهای چندین جلدی و فیلمهای بلند یعنی فیلمهای بالای ۲ ساعت؛ تقریبا در اینترنت دیده نمیشوند و خوانده نمیشوند.
چرا این اتفاق افتاده است. چرا این اقسام محتوا تا این حد از دنیای اینترنت حذف شدهاند. من دلیل آن را تغییر فضا میدانم. برای این کار باید به یک فضا شناسی پیشرفته دست بزنیم. بله این درس از آکادمی آموزش تولید محتوای دیاکوبین به فضا شناسی پیشرفته اختصاص یافته.
فضا شناسی پیشرفته
داستانی را که اکنون برای شما برای میخواهم تعریف کنم قسمتی از کتاب شازده کوچولو، نوشته آنتوان دو سنت اگزوپری است.
شازده کوچولو بعد از آن که از سیارک مرد دائم و الخمر به سیارک بعدی رسید، مرد فانوسبانی را دید که دقیقهای یک بار، فانوسی را روشن میکرد و دقیقه بعد آن را خاموش میساخت. کار طاقت فرسای او شبانه روز ادامه داشت. البته نکته این جا بود که تعریف شبانه روز در این سیارک کلا عوض شده بود و زمان آن به یک دقیقه کاهش یافته بود. یعنی فانوسبان بینوا باید در شبانه روز که کلا یک دقیقه بود یک بار فانوسش را روشن میکرد و یک بار خاموش میساخت بی آن که وقتی برای استراحت داشته باشد.
بعضی کارها، کارهای خوبی هستند اما زمان با آنها یاری نمیکند. خواندن داستانی چهار هزار صفحهای خیلی میتواند لذت بخش باشد، اما همیشه امکان ندارد. در روزگار ما افراد کتابخوان هم دیگر در عمر خود کمتر پیش میآید چندین کتاب چند ده جلدی را بخوانند.
دنیای ما چند صد برابر ۲۰ سال پیش خود، محتوا تولید میکند و همه این محتواها به افرادی ارائه میشود که بیش از هر زمان دیگری باسوادند. از این رو مانند سیاره فانوسبان عزیز همه چیز سریع تر شد و ما مجبوریم در همان زمان گذشته مقدار زیادی محتوا را بخوانیم و بفهمیم.
پس اصلی مهم را در شناخت انواع محتوایی که میشود در اینترنت عرضه کرد به یاد داشته باشید تا میتوانید محتوایان را مفید و مختصر کنید. زیرا فقط در این صورت است میتوانید مخاطب را در اینترنت به خود جذب کنید.
همین طور برای آن که محتوای شما بهتر و بیشتر فهمیده شود به موضوعاتی متمرکز بپردازید هر متن باید یک موضوع مرکزی داشته باشد. راز کوتاه شدن متنها همین است.
اما انواع محتوا برای ارائه در اینترنت کداماند؟
متن
در درس پیش گفتیم که انواع خبر و تحلیل آن و مقالات در اینترنت عرضه پذیرند. اما متن تنها چیزی نیست که بتوان با آن، دل مخاطبان را صید کرد. فضای مبتنی بر وب عملا جایی است که در آن همیشه شما با ترکیب چند رسانه رو به رو هستید. متن یک رسانه تنها است نوشتهها در اینترنت برای این که بتوانند مخاطب خود را به دست آورند نیاز دارند که به همراه عکس، ویدئو ، اینفوگرافیک، و حتی فایلها صوتی یا پادکستها ارائه شوند در محتوایی که اهداف تجاری دارد این موضوع به اوج خود میرسد و در محتوایی که در قالبهای دولتی و آکادمیک ارائه میشود، این ترکیب در حداقل خود به سر میبرد.
پس اگر برای شما مهم است که متنتان توسط دیگران خوانده شود آن را با رسانهای دیگر همراه کنید و اگر برای شما مهم است که متنتان چیزی را بفروشد حتما آن را با رسانهای دیگر همراه کنید.
گرافیک
گرافیک در اینترنت تعریف دوباره یافت. ما در صفحات وبی و اپلیکیشنها دو مبحث بسیار مهم UI (user interface) و UX (user experience) را داریم ترجمه UI طراحی رابط کاربری است و ترجمه UX طراحی تجربه کاربری است. این دو در کنار عکسهایی که در وب و اپ آنها منتشر میشود، تشکیل دهنده دنیایی است که ظرف مکان و زمان آن را گرافیک میسازد. خانههایی که در این دنیا بنا میشود را طراحان رابطهای کاربری میسازند و نقشهها و راههای دسترسی را طراحان تجربه کاربری. در مسیر و از هر پنجرهای هم گرافیستها و تصویرسازاناند که چیزی را میسازند و به شما نشان میدهند.
چشم نوازی و ایجاد حسهایی کاملا پنهانی در لابلای فرمها و قالبها، همه و همه محتواهایی هستند که تفاوت بودن در این دنیا، با جاهای دیگر را ایجاد میکنند. بدون طراحیهای این دسته از همکاران ما دنیای وب چیزی شبیه روزنامه رسمی بود که هر ثانیه صدها آگهی جدید در آن به نمایش در میآمد. به یاد داشته باشید که تنها ۵۰% محتوا وب وابسته به متن است. یعنی اگر شما در ویدئویی خوب چیز خوبی بگویید؛ متن خوبی بنویسید؛ فایل صوتی خوبی را تهیه کنید و در اینترنت منتشر کنید، فقط ۵۰% راه را رفتهاید. رابط کاربری و تجربه کاربری هم لازم است که تا مخاطب از این سفره چیزی برداشت کند.
اینفوگرافیک
در روزنامهها و مجلات تحلیلی به خصوص مجلات مالی هفتگی رواج داشت. برای نشان دادن آمار و تأثیرات آن و حتی در هم آمیختن چند جدول و نمودار آماری و نشان دان تأثیر و تأثر آنها بر هم از این روش استفاده میشد. اما در اینترنت و به خصوص در وب اینفوگرافیک راهی برای ارائه محتوا به مخاطب شده است. نتایج پیش آمده و آمار و اعداد به دست آمده از یک فرآیند را میتوان در یک اینفوگرافیک به مخاطب نشان داد.
یادتان باشد سرعت درک تصویر چنین برابر درک متن است، پس هر چه محتوای شما تصویریتر باشد و
در خلال آن محتوا را به دیگران ارائه دهید میتوانید با سرعت بیشتری او را به خود جذب کنید اینفوگرافیکها برای گوگل هم جذابند و در رتبه سئو شما مؤثرند برای ساختن یک اینفوگرافیک شما نیاز دارید که یک گرافیست آشنا به این موضوع را داشته باشید و یا از ابزار آنلاینی مانند کانوا(canva) استفاده کنید.
تصویر
درباره تصویر در قسمت گرافیک تا حدی توضیح دادم اما استفاده از تصویر در یک قاب وبی یا یک اپلیکیشن موبایل شرایط خاصی دارد. قوانین سئو و انتخاب سایزها و کیفیتهای گوناگون برای عکسها بسیار مهماند. استفاده از عکسهایی که خیلی حجیم و کیفیتهای بالایی دارند و یا بیکیفیتاند، در وب جایی ندارند. زیرا عکسهایی که خیلی حجیم باشند، سرعت وبسایتها را میکاهند و همان طور که گفتم اینجا همه چیز سریع است و با سرعت عجیبی پیش میرود؛ از این رو باید عکسها برای وب، بهینه سازی شوند.
صوت
امکان ارائه فایلهای صوتی در اینترنت از دیرباز فراهم بود. اما آن چیز که ما به آن محتوای صوتی میگوییم پادکستها هستند. پادکستها به نوعی رادیوهای اینترنتی هستند و روزانه صدها پادکست با کمترین امکانات تولید شده، در اختیار شنوندگان قرار میگیرد. برخی پادکسترها حرفهای برنامههای خود را با محتوای متنی و فیلم پشتیبانی میکنند. همین هم جذابیت کار آنها را دو چندان میکند. استفاده از موسیقی، مصاحبه داستان و البته صدای گویندگان خوش صدا میتواند زیبایی کار یک پادکست را به اوج خود برساند.
ترکیبی – اجتماعی
فضاهای شبکههای اجتماعی به واسطه فراهم آوردن انتشار بسیار سریع و راحت انواع محتوا در یک صفحه و به واسطه ماهیت آنها که از زندگی شخصی آدمها نشئت میگیرند به ترکیب کردن انواع محتوا میپردازند. در یک صفحه فیسبوک شما میتوانید یک فایل صوتی، ویدئو، تصویر و یک متن را به راحتی به اشتراک بگذارید. به یاد داشته باشید که ابزار تولید همه این انواع محتوا در جیب شماست. بله موبایل و ظهور آن شبکه اجتماعی را به عرصه حال حاضراش وارد کرد.
بازی
آخرین موردی که در این جلسه میخواهم به آن بپردازم موضوعی است که کمتر تولید کننده محتوایی به آن فکر میکند و آن هم بازی است. بازیهای موبایل، کامپیوتر و کنسولهای بازی یکی از پیشروترین عرصهها برای تولید محتوا هستند. در هر بازی شما یک داستان را میتوانید به بازیگر ارائه کنید. به همراه تصاویر و ویدئوها و حتی تبلیغات. از آنجایی که زمان پرداختن به بازیها بسیار طولانیتر از دیدن مثلا یک ویدئو است، بستر بازیها میتواند تأثیر بسیار خوبی را بر خواننده بگذارد.
ترکیب ترکیب و باز هم ترکیب
در دو نوع محتوای شبکههای اجتماعی و بازیها و همین در بخش متن یک عنصر را بسیار واضح بازگو کردم و آن هم در هم آمیخته شدن انواع محتوا است. شما با دانستن این روش میتوانید جذابترین انواع محتوا را بسازید.
اما این ترکیب هم راه رسمی دارد. در وهله اول باید بدانید که هر محتوا چه تأثیر بر مخاطب میگذارد. این موضوعی است که در جلسه آینده به آن بپردازیم. از سویی دیگر در زمانی حتی تولید محتوا را شروع نکردهاید باید بدانید که محتوای شما در کدام قالب و با چه ارائهای بهتر میشود. متنی را که نوشتهاید را یک گوینده به فایل صوتی تبدیل کند یا در برابر دوربین آن را اجرا کنید. این موضوعی است که اگر به درستی به آن فکر کنید و البته انواع محتوا در رسانههای گوناگون را ببینید میتوانید به آن پی ببرید.
جمع بندی جلسه ۲ از درس ۳ شناخت انواع محتوا برای ارائه در اینترنت
قبل از تولید محتوا در اینترنت باید فضای تولید محتوا را بشناسید.
برخی محتواها چندان در اینترنت جایی ندارند.
محتواهای طولانی و بدون موضوع مرکزی از این دستهاند.
انواع محتوایی که میتوان در اینترنت عرضه کرد عبارت اند از
متن
گرافیک
که دو بخش مهم UI و UX را در خود دارد
اینفوگرافیک
که در راهی است برای ارائه تصویر محور اطلاعات
تصاویر : این بخش باید استانداردهای خاص وب را رعایت کند تا در وب مؤثر باشد.
صوت : که بهترین آنها پادکستها هستند که به نوعی رادیوهای اینترنتی هستند.
ترکیبی – اجتماعی
که در شبکههای اجتماعی برای ارائه هرچه بهتر محتوا ساخته میشود این گونه از محتواها به واسطه رشد موبایل به اوج کارآمدی خود رسیدند
بازیها
که بخش تأثیر گذار جدید است که فقط در دنیای دیجیتال و وب دیده میشود.
در پایان این درس هم درباره اهمیت ترکیب انواع محتوا با یک دیگر صحبت کردیم.
تمرین :
سعی کنید محتوایی را با ترکیب تمام این روشها بجز بازی بسازید در این محتوا ویدئو تصویر و صدا باید جای شود. به یاد داشته باشید همه محتوای شما در یک بستر ارائه نمیشود و روی بسترهای مختلف حساب کنید.
۰ ۰ votes
امتیازدهی به مقاله
نظرات کاربران (0)