در این جلسه آکادمی آموزش تولید محتوای دیاکوبین بحث اصلی درباره رسانه است. رسانههای انتشار دهنده محتوا را در اطراف خود میبینید. دور بر خود را نگاه کنید دوباره نگاه کنید. چند رسانه میبینید. دیوار اتاقی که در آن نشستهاید تابلو دارد؟ تیشرت همکارانتان نوشتهای دارد؟ روی دیوار مدرسهای که از کنار آن گذشتید و به سر کار آمدید چیزی نوشته نشده بود؟ بیسکویتی که میل کردید چیزی روی بسته بندی آن ننوشته بود. بله این همه رسانه دور و بر شما است. هر یک از این رسانهها محتوایی میخواهد و شما که میخواهید به حق پنج تن تولید کننده محتوا شوید یا باید بتوانید همه این محتواها را تولید کنید و یا حداقل آنها را بشناسید.
تا به حال به تخت جمشید رفتهاید. خدا قسمتتان کند خیلی زیباست به خصوص اگر انواع رسانه را بشناسید. در آن دوران رسانه به اندازه امروز نبوده است که در هر لحظه دهها و صدها رسانه شما را دربرگرفته باشد. برای همین از سنگ نگارههای بسیار هنرمندانهای برای رساندن پیام استفاده میشده است. شاید باورتان نشود که آن همه نگاره زیبا، همه و همه هر یک پیامی را به مخاطب خود میرسانده. فرض کنید مخاطب شما با صدها زبان صحبت میکرده است. و در بیشتر مواقع هم خواندن و نوشتن هم نمیدانسته است. این یعنی آن که باید به گونهای پیاممان را به گوش جهانیان میرساندیم که همه بفهمند.
بله کار با نماد پردازی بسیار گسترده در این نگارهها راه افتاد هر تصویر نماد یک چیز بود هر حرکت در دل سنگهای زیبای تخت جمشید یا پارسه نقر شده است. حرفی و جریانی را پشت خود دارد. عملا دسته از این طراحیها برای آن درست شدهاند که به بازدید کنندگان آن روزگار این کاخ عظیم بگویند که باید در آن مکان چکار کنند و یا دنیای هخامنشیان چگونه بوده است.
خوب از ۲۵۰۰ سال پیش سوار ماشین زمان شویم و به عصر حاضر بیاییم اما قبل از آن که ماشین زمان را در ۱۳۹۸ پارک کنیم سری به ۲۰۰ سال پیش بزنیم. در این زمان یعنی حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ سال قبل یک اختراع عظیم دنیای ما را متحول کرده بود. دنیای ما با این اختراع جایی شده بود که میتوانست صداهای گوناگون را به همه برساند. آن چه بود در مرحله اول کاغذ بود اما کار کاغذ با اختراع چاپ کامل شد بدون چاپ کاغذ و آن چیز که روی آن مینوشتند گسترش محدودی داشت. در دوره سنگ نوشتههای پارسه فقط کسی که به آنجا میرفت آن رسانه بر او اثر میگذاشت اما حالا در خانه بودی و صبح به صبح یک کاغذ بزرگ چاپ میشد و به دستت میرسید که چه نشستهای دنیا به کجاها که نرفته. بله روزنامه با چاپ به وجود آمد.
روزنامه نگاری هم با چاپ متولد شد این شغلی که به نوعی از قوم و خویشهای تولید محتوا در اینترنت است. هنوز هم برخی از بهترین رسانههای دیجیتال توسط برخی روزنامهنگاران قوی اداره میشود.
دنیا به سرعت عجیبی بعد از چاپ تلگراف رادیو تلویزیون و تلفن را ساخت و رسانه به صنعتی عظیم بدل شد. برخی شرکتهای بزرگ بودند که خود را غولهای رسانهای مینامیدند و در تمام رسانههای همگانی نمایندهای را داشتند.
اما انحصار غولهای رسانهای با آمدن اینترنت شکست حالا مردم در دو دنیا زندگی میکنند یکی حقیقی و دیگری مجازی.
بجز سنگ نوشته و حکاکی همه انواع رسانههای همهگانی در اینترنت هم وجود دارد با یک تفاوت بزرگ مصرف کننده محتوا در اینترنت تولید کننده آن نیز هست. همه شما شبکههای اجتماعی دارید همه شما میتوانید یک وبسایت را حتی به رایگان درست کنید. همه شما میتوانید با نوشتن مقاله ای به خط اول موتور جستجوی گوگل بیایید و جالب آن که همه اینها حتی میتواند رایگان برای شما تمام شود.
این حرفهایگری در تولید محتوا است که آن را همهگیر میکند.
این که هر محتوایی چگونه تولید می شود نه در تخصص من است که به شما درس دهم نه به درد شما میخورد. فقط این مقاله را بی جهت بلند میکند. اما شناختن آنها بد نیست.
شناخت محتوای هر رسانه
۱. خبر و خبرگزاری
رسانه شما اگر ابعاد و توانمندیهای حرفهای خاصی داشته باشد میتواند به یک خبرگزاری تبدیل شود و کار آن تولید و جمع آوری خبر میشود. خبرگزاری کارش مطلع کردن است و تحلیل اخبار را در اولویت بعدی خود قرار میدهد. البته خبرگزاریهای بزرگی در دنیا هم هستند که در خروجی خود تحلیل خبر را هم میگنجانند و بعد از مدتی میتوانند به غولهای رسانهای بدل شوند مانند بیبیسی که تقریبا تمام انواع محتوا را تولید میکند. در فضای نت یکی از فعالترین سایتها که با زمان کاغذ و چاپ اشتراکات بسیار بالایی دارند.
۲. تحلیل خبر
انتشار اخبار میتواند همزمان با تحلیل آن باشد و می تواند جدای از آن صورت بگیرد. اما رسانههایی هستند که حجم زیادی از خروجی خود را به تحلیل خبر اختصاص میدهند. در این میان خیلی اوقات این رسانهها حوزه تخصصی خود را تعیین میکنند و به تحلیلگران اخبار اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و… بدل میشوند و خروجی هر کدام مختص آن حوزه میگردد. البته در اخبار هم این روش وجود دارد اما کمتر از دنیای تحلیل خبر رویکرد دارد.
۳. گزارش روابط عمومی و تبلیغات
دنیای چاپ تبلیغات اساسیترین بخش تولید خود را در تبلیغات مشغول کرده است. در این بخش شما انواع رسانههای چاپی را میبینید که از روزنامه تا بسته بندی و بیلبوردهای خیابانی به تولید تبلیغ میپردازند در اینترنت هم بیشتر پول غولهایی مانند گوگل و فیسبوک از تبلیغات در میآید و این صنعت حتی از صنعت نفت هم بزرگتر است. تبلیغات در رسانههای وبی حتی در آینده بزرگ تر از دیگر رسانهها میشود. و شما تولید کننده محتوای محترم همیشه با تولید تبلیغ و محتوا برای تبلیغات درگیر هستید و البته برای شما چالش برانگیز است.
در این جای کار من دیگر به رسانههای دیجیتال میپردازم
۴. بلاگ
در ابتدایی که بلاگ نویسی و سرویسهای بلاگ ساخته شد همه آنها را به دفترچه خاطرات روزانه آن را میشناختند. در شبکههای اجتماعی هم ماجرا همین بود اما الانی که من با شما صحبت میکنم بلاگ نویسی یک شغل است. نوشتههایی مانند ستون نوشتههای دنباله دار روزنامهها یک بلاگ تفاوتهای فنی معنیداری با یک وب سایت مستقل دارد اما شما میتوانید همه کارهایی که روی یک سایت انجام میدهید را میتوانید در یک بلاگ انجام دهید. به خصوص که کار شما مربوط به تولید محتوا باشد.
۵. شبکه اجتماعی
انقلابیترین ایده به کار رفته در اینترنت تولید شبکههای اجتماعی بود. جایی که شما علاوه بر تولید محتوا عملا جامعی را برای خواندن آن گرد هم میآورید. در این جا کار شما علاوه بر تولید محتوا ترویج آن هم هست.
۶.پیام رسانها
در فضای وب گسترش محتوا با پیام رسانها هم انجام میشود. پیام رسانها اول برای صحبت کردن آدمها با یک دیگر درست شدند. اما انگار اشتهای دنیای جدید برای به دست آوردن رسانههای جدید سیری ناپذیر است.
۷. فتوبلاگ
این بخش کاملا برای عکاسان ساخته شده است. همین طور هر کس که در هنرهای تجسمی دست به کار میشود یک فوتوبلاگ لازم دارد. البته اینستاگرام در سالهای بعد از ۲۰۱۵ جایگزین بسیار از فوتوبلاگها شد.
۸. فروشگاههای اینترنتی
فورشگاههای اینترنتی جایی برای خرید کالا است اما این فقط همه ماجرا نیست بسیاری از تولید کنندگان محصولات خود را به این دلیل در اینترنت و فروشگاههای اینترنتی میفروشند که برای کار خود تبلیغ کنند. در کنار این تبلیغ تولید محتوای خوب برای آنها عملا محصولات آنها را در پیش چشم همگان قرار میدهد. و این فروشگاهها اینترنی هم عامل فروشند و هم عامل تبلیغ گسترده در اینترنت
۹. شبکه به اشتراک گذاری محتوای ویدئویی یوتیوب و کتاب دیجیتال
خیلیها معتقدن تیر خلاص دنیای وب به دنیای رسانههای قبل از خود دو گونه حرکت مهم آن بوده است . یکی تولید شبکه به اشتراک گذاری محتوای ویدئویی است و دیگر تولید و عرضه بسیار ارزان و گسترده کتابهای دیجیتال
این دو یکی تلویزیون را بازنشسته میکند و دومی مجلات و کتابها را به حداقل میرساند. دیگر لازم نیست به خانه خود یا دوستان بروید تا مسابقه فوتبال را ببینید دها سایت هستند که آن را روی گوشی موبایلتان پخش میکنند.
همین طور برای کتاب جدیدی که امروز منتشر شده است احتیاج نیست بخشی از جنگلهای بارانی آسیا شرقی و برزیل را ببرید و کاغذ تولید کنید. در هر جایی میتوانید کتاب مورد علاقه خود را در نسخههای بسیار با کیفیت مطالعه کنید.
دنیای رسانههای دیجیتال تقریبا تمامی دارد و حتی همین الانی که من این مقاله را به پایان میبرم باز رسانه ای با محتوای خاص در حال تولید است.
در جلسه آینده انواع محتوایی را که میتوان در وب منتشر کرد را بررسی میکنیم.
جمع بندی
رسانه همیشه وجود داشت است و هر رسانهای محتوای مختص خود را میخواهد
چند اختراع مانند چاپ کاغذ و رادیو و تلویزیون دنیای رسانه را به صنعتی غول آسا بدل کردند.
در دنیای اینترنت تقریبا تمام انواع محتوایی که پیش از این در رسانههای دیگر به اشتراک تولید میشد را میتوان عرضه کرد.
برخی گونههای محتوا و شبکههای منتشر کننده آنها عبارتاند از
۱. خبر و خبرگزاری
۲. تحلیل خبرش
۳. گزارش روابط عمومی و تبلیغات
۴. بلاگ
۵. شبکه اجتماعی
۶.پیام رسانها
۷. فتوبلاگ
۸. فروشگاههای اینترنتی
۹. شبکه به اشتراک گذاری محتوای ویدئویی یوتیوب و کتاب دیجیتال
۰ ۰ votes
امتیازدهی به مقاله
نظرات کاربران (0)