شاید اصلیترین بخشی که از شما یک حرفهای میسازد توانایی و دانش تولید محتوا است. باور کنید نوشتن یک نفر حتی در شبکه اجتماعی شخصی او، برای من بیانگر این است که وی این کار هست یا نه. من در مصاحبههای شغلیم با حرف زدن معمولم، بر صاحبان کسب و کار معلوم میکنم که یک تولید کننده محتوای حرفهای هستم. اما “همه چیز به سخندانی نیست به عمل کار برآید”. در این جلسه از آکادمی آموزش تولید محتوای دیاکوبین صحبت ما بر سر شغل تولید محتوا است.
جدال بر سر کار و کار کن
بحران اشتغال که معرف حضور شما هست. هر جا که میروید از قهوه خانه تا دوره زنانه؛ در مترو تاکسی و اتوبوس، همه درباره کمی کار صحبت میکنند. در این وسط ما دچار یک بازی اول مرغ بود یا تخم مرغ شدهایم. کار فرماها میگویند ما کار داریم، کارکن پیدا نمیشود و کارگران نیز میگویند: که ای آقا، کار نیست. من خود به عنوان کسی که بینش از ۱۳ کار را عوض کرده است، میگویم که کار هست کار کن هم هست، اما کار بلد کم است.
ببینید کسی که در کاری ناشی باشد، کارکردن برای او سخت است. کس که کاری را درست بلد نباشد، به خود و کار ضربه میزند و در آخر کسی که کاری را با تمام چم و خمش بلد نباشد، در کار خود دچار سرگردانی میشود.
کارفرمایان عزیز همیشه، یا در بیشتر اوقات انتظار دارند، کارگر یک استادکار بسیار توانمند باشند. حق هم دارند پولی که پرداخت میکنند باید به دست یک استاد کار برسد. از آن سو کارگران هم حق دارند که از ابتدا بیتجربه باشند. هیچ کس از شکم مادر که زاده میشود، کننده کاری و داننده دانشی نیست و به مرور این موضوعات را یاد میگیرند.
دانستن یک حرفه گاهی با خواندن و خواندن درباره آن انجام نمیپذیرد. بلکه شما تا دست به کار نشوید چیزی نمیآموزید. از این رو باید یک یا چند یا چندین اشتباه انجام دهید، تا عیب کار شما به دست آید. خود من هم اینگونه بودهام همه هم اینگونه بودهاند.
راهکار قطعی برای این کار وجود ندارد. که بگوییم این کار یا این دارو را بخورید تا کارتان راه بیفتد و حرفتان مانند یک حرفهای خریدار داشته باشد. اما دیدن آموزش و تمرین شما را به یک سطحی از حرفهایگری میرساند و شما میتوانید وارد یک حرفه شوید. اما به یاد داشته باشید که ورود شما مستلزم این نیست که شما بهترین تولید کننده محتوای روی زمین هستید. کارفرمایان محترم هم باید سطح توقع خود را متعادل کنند تا کارشان راه بیفتد.
دانستن انواع تکنیکهای نوشتن، انواع ادبی، داشتن دایره واژگانی بزرگ و وسیع و البته آشنایی با یک یا چند زبان بیگانه، همه و همه دانشهایی است که در حیطه دانش زبانی جای میشود. دراین مقاله میخواهم به این دانشها بپردازم.
چرا یادگیری محتوا پایانی ندارد؟
حضرت حافظ میفرماید :
این راه را بدایت صورت کجا توان بست
کش صد هزار منزل بیش از در بدایت
احمد شاملو کتابی دارد که اندکی از آن چاپ شده. نام آن کتاب کوچه است. در این کتاب شاملو به فرهنگ مردم کوچه و بازار میپرداخت و آنها را بررسی میکرد. حکایتها مثلها بازیها و عقاید خرافی آنها را پیش میکشید و از آنها میگفت.
می گویند شاملو در اواخر عمر و بعد از جنگ ایران و عراق در مجلسی نشسته بود که یکی از جوانان در صحبت خود از اصطلاح “زدم تو برجکش” استفاده کرد. شاملو گفت یعنی چی؟ او هم توضیح داد اصطلاح رایجی است بین رزمندگان از جنگ برگشته. گفت حالا یعنی چی و چرا بین رزمندگان رایج است.
جواب شنید که یعنی حالش را گفت. طرف را حسابی صلاح و ناراحت کرد. چرایش هم این است که تانک قسمتی دارد به نام برجک. همان ناحیه گردی که توپ تانک از آن بیرون زده. اگر ارپیجی یا هر سلاح ضدتانک را به این قسمت بزنید. تانک کاملا نابود میشود و اگر اصابت به جای دیگری صورت بگیرد، احتمال تخریب کامل تانک کمتر است .
شاملو از شنیدن این ماجرا برآشفت. گفت من عمری کتاب کوچه را جمع کردم و خون دل پای آن گذاشتم، حالا باید بروم بنشینم با این بچهها صحبت کنم و اصطلاحات آنها را جمع کنم.
بله چیزی که شاملو را برآشفت بیپایانی زبان بود. موضوعی که کل زندگی من را آشفته است. این پدیده مانند تمام اقیانوسها روی زمین بیپایان است و همیشه ادامه دارد و جالب آن که هر بار هم وارد آن میشوم، چالشی جدید را پیش رویت میگذارد و تو باید پنجه در پنجه کاری جدید بیفکنی، پس تولید کننده محتوای عزیز نهایتی برای زبان در نظر نیست. من هم آموزشی که به شما میدهم اندکی درباره آن است که چگونه در این اقیانوس عظیم، کرجی شکسته خود را بی غرق شدن پیش برانی راست هیچ کرانه و جزیرهای هم وجود ندارد .
اما چرا آموختن زبان را پایانی نیست.
زبان را موجود زندهای به نام آدمیزاد استفاده میکند و آدمیزاد را هر روز چالشی جدی است. در زندگی آدمی هر روز چیزهای جدید را میآموزند و چیزها جدید وارد زندگی آنها میشود. برای همین هم زبان آنها هر چند وقت یک بار دستخوش تغییر میشود. هر گروه و اجتماعی به زبانی خاص صحبت میکنند و با به وجود آمدن از بین رفتن شغلها این زبانها هم زاده میشوند و از بین میروند. پس زبان به وجود میآید و میمیرد و از حالتی به حالتی دیگر تغییر میکند.
دانش تولید محتوا باید فرا بگیریم چیست
در تولید محتوا تواناییها زبانی که ما آن را به دانش تولید محتوا می شناسیم بسیار مهم هستند.
دانستن ساختار جمله و دستور زبان شکلگرا و ساخت گرا میتواند به شما کمک کند تا جملات سالمی بنویسید.
داشتن دایره واژگانی قوی دیگر مورد است که برای شما واجب است.
دانستن واژگان تخصص هم مهم است. این که بدانید آربیتراژ مجموعه کارهایی در فرایند تبدیل ارزهای به یک دیگر؛ کابوتاژ فرایندی است برای پذیرش وسایل نقلیه در گمرک و آمبولاژ ظرفهای است که مواد بهداشتی، مانند شامپو را در آن میریزند و به مردم میفروشند. همه این ها اصطلاحات اختصاصی است برای کسب و کارهایی که من برای آنها تولید محتوا کرده ام.
- تواناییها روایتگری و قصه پردازی در کار ما حیاتی هستند.
- توانایی جمله سازی
- ترک کردن تمام کلیشههای زبانی
- شناخت ساختارهای زبانی
- شناخت زبان معیار و ویژگی های آن
چه تواناییهایی را برای تولید محتوا باید به دست آوریم
توانایی عملا چیزی است که با تمرین به دست میآید. نوشتن و نوشتن باز هم نوشتن، بسیار مهم است. این که نوشتههای شما توسط یک منتقد نقد شود بسیار مهمتر است.
این که قالب و ساختارهای گوناگون را بیازمایید و در عین حال ساختارمند بنویسید بسیار اهمیت دارد.
تولید کننده محتوا در برابر هر موضوعی توان نوشتن دارد؛ مهم این است که اطلاعاتی در آن باید داشته باشد به دست آورد. البته اگر در متن خود همیشه با کمبود اطلاعات رو به رو هستید به یاد داشته باشید که عملا در حال اطلاعات پراکندن هستید و چیزی نمینویسید.
مسئله اصلی زبان است
همان طور که دیدید تمام ماجرا تسلط بر زبان است. کسی که زبان را به عنوان یک عنصر مستقل و در عین حال زنده بشناسد میتواند در تولید محتوا حرف اول و آخر را بزند. زیرا هیچ چیز خارج از زبان نیست. در تولید محتوا چه گفتن بخشی از ماجرا و چگونه گفتن بخش مهمتر ماجرا است. جدال بین چه گفتن و چگونه گفتن وجود دارد اما به نظر من همیشه این جدال را چگونه گفتن میبرد. و جالب آن است که در هر دو شکل این سوال دانش تولید محتوا اهمیت دارد.
تمرین:
از یک تا ده به توانایی ها زبانی خود نمره دهید.
توانایی های زبانی :
روایتگری
شناخت ساختارهای گوناگون تولید محتوا
شناخت دستور زبان
دایره واژگانی
جمله سازی
۰ ۰ votes
امتیازدهی به مقاله
نظرات کاربران (0)