سلام همراهان دیاکوبین من علی علیمراد هستم نویسنده سایت دیاکوبین. در این سایت و در اولین روزهای تأسیس، ما تصمیم گرفتیم که یک آکادمی تولید محتوا داشته باشیم. شاید با یک سرچ در گوگل دریابید من این آکادمی را در نوین مارکتینگ هم داشتهام و بعضی از این مجموعه درسها در آن سایت نیز به شما ارائه شد. اما نمونه کاملتر و تفصیلیتر این دوره آموزش تولید محتوا را در آکادمی دیجیتال مارکتینگ دیاکوبین خواهید خواند.
روز آمدی در تولید محتوا به چه معناست؟ آیا اصلی تغییر کرده است و یا شرکتی مانند اینتل یک تراشه جدید برای تولید محتوا تولید کرده، که دنیای تولید محتوا زیر و رو شده، تا نیازمند روز آمدی در تعاریف باشیم؟ جواب این پاسخ خیر است. اصول همان است که بود و باقی خواهد ماند تا تابش آفتاب برقرار است. اما نیازها تفاوت کرده است. یعنی تولید کننده جوان محتوا باید در این روز و روزگار چیزهایی را به کار ببندد که در روزگار پیشین لازم نبود، و باید از مواردی پرهیز کند که نیاز به دوری از آنها در روزگار پیشین نبود.
از این رو ما بر موضوعاتی دست مینهیم که برای جویندگان راه محتوا در سال 98 شمسی مهم است. تا یادم نرفته است بگویم این آکادمی تولید محتوا جلیلالقدر، مانند سلف پیشینش، با نثر داستانی مزین گشته است و من فراخور هر مطلب سعی میکنم داستانی برای شما بازگو کنم. تا جگرتان حال آید و از درس تولید محتوا لذت ببرید.
در این راه موانع سئو را نیز پیش رو دارم. این سئو هم مانند علم عروض و قافیه در شعر است که حضرت مولوی درباره آن میگفت: “مفتعلن مفتعلن کشت مرا”
ساختار آکادمی ما همان است که بود. یعنی هر چه ما آکادمی بسازیم حتی در بلاد کفر و فرنگ، باز برای آن دوره مقدماتی و میانی و پیشرفته میگذاریم؛ تا خدایی ناکرده کسی غوره نشده هوس مویز شدن بر سرش نزند. هر دوره چندین درس دارد و هر درس چندین جلسه. در دیاکوبین ساختارها بسیار مدونتر است پس حتما سعی میکنم در درسهایم تمرین و نتیجه درس را مشخص کنم.
در آکادمی تولید محتوا دیاکوبین و در دوره مقدماتی، ما این درس ها را داریم و مرز های علم دانش را اینگونه گسترش میدهیم!
همان طور که میبینید در دوره مقدماتی ما به تعاریف میپردازیم. شاید در نگاه اول آن که ندانیم مخاطب چه معنی دارد و تواناییهای لازم برای تولید محتوا کدامند همه و همه کمی بیاهمیت جلوه کند.
اما باور کنید در این چند ساله که از کسوت نویسندگی و ویراستاری به تولید کنندگی محتوا در آمدهام، بسیار کسان را دیدهام که در طول کار از تولید محتوا باز ماندهاند، با آن که توانایی ویژهای در نوشتن داشتهاند و وقتی که ته ماجرا را در آوردهایم، بر ما فاش گشت که تولید کننده محتوای محترم نمیداند برای که مینویسد و یا کلا برای چه مینویسد. یا اساسا این چیزهایی که مینویسد چیست و به چه درد میخورد.
این درسها برای کسانی که اندکی دستی بر آتش دارند چندان دلچسب نیست؛ اما اگر توفیق یار باشد این جا نیز بهترین خود را مینویسم.
دوره میانی نیز مانند دوره مقدماتی شامل 5 درس است
دوره میانی آکادمی آموزش تولید محتوا دیاکوبین همانا میدان کارزاری است برای آزمودن آن که چند مرده یا چند زنه حلاجید. در این درس توانایی را عنوان میکنیم که باید در قلم خود به وجود آورید تا بنویسید، بیشتر بنویسید، بهتر بنویسید و عالی بنویسید.
نوشتن پایه تولید محتواست و تولید آن از پی قلم به دست گرفتن به قول قدیمیها و تایپ کردن در کامپیوتر به قول ما اهل کامپیوتر شکل میگیرد. نوشتن اصلیترین راهی است که شما را به محتوای ارزشمند میرساند حتی اگر تولید محتوای شما در شکل ویدئو و پادکست باشد نیز باید ابتدا بتوانید ایده خود را در قالب نوشته در آورید. بدترین ویدئوها آن دسته هستند که هیچ نوشتهای پشت خود ندارند و بدترین پادکستها آن گروهی هستند که گوینده از ذهن خود به دراز گویی و آسمان ریسمان بافی میپردازند. اگر هم در چند برنامه اول بتوانند مخاطب را جذب کنند باز هم کار بیخ پیدا میکند و ادامه دادنشان با خداست.
دوره میانی که پشت سر بگذارید میتوانید بنویسید، میتوانید تولید کنید، اما نه تولید خوب باید دورهای دیگر را با شما باشم تا تولید خوب محتوا را برای شما رمز گشایی کنم. این که محتوای خوب کدام است و چه معیارهایی برای سنجیدن و جدا کردن محتوای بد از خوب در میان است هر کدام موضوعی است که باید در درسهای دوره پیشرفته به آن بپردازیم. در این دوره از درسهای دیاکوبین میخوانید.
در درس آخر دوره پیشرفته موضوع خاصی را پیش میکشم و به آن نگاه میکنم تولید محتوا به عنوان یک شغل. این واقعیت است که اگر کسی میخواهد به دیگری آموزشی دهد آن آموزش نباید در حد یاد دادن چگونگی خوردن ماهی باشد، بلکه باید به دیگری راه رسم ماهیگیری را آموزش داد.
همه ما در دانشگاه و مدرسه علومی را آموختهایم اما درصد بسیار کمی از ما بعد از اتمام دوره دانشگاه و مدرسه جذب بازار کار شدهایم زیرا دانشگاه و مدرسه به ما کار یاد ندادهاند. من نیز ادعای آن را ندارم که هر کس که این دروس را پشت سر بگذارد میتواند تولید کننده محتوا شود در وبسایتها به نوشتن بپردازد اما هدف من این است که کار را از پس آموزش خلق کنم.
باید توجه داشت که استعداد فردی و اساسا علاقه به نوشتن و کلا کار کردن خود نیز شرط است. بر همین در این اولین قدم از درس های آکادمی تولید محتوای دیاکوبین این سوال را در آخر این مقاله مطرح می کنم که آیا دوست دارید بنویسید؟ دوست دارید مطلبی را که در ذهن دارید به دیگران بگویید؟ یا این بار نیز مجبورید چون رشته انسانی را که رشته بیرشتهای شما در دبیرستان بود پی بگیرید و در ادامه این سلسله اجبارها به سراغ این شغل آمدهاید.
باور کنید آن کسی که به نوشتن مبادرت میورزد اگر بر نوشتن و انتقال معنی عشق نورزد هر یک کلام که بر کیبورد کامپیوتر تایپ میکند مانند خاری است که در زیر ناخنش فرو میرود و اگر خواسته درونی و عشق همیشگی اش نوشتن باشد این کار برایش مانند رقصیدن با زیبا رویان در سرمستانهترین حالت روزگار است.
من هم تنها باید به شما آموزش رقص دهم تا بر صحنها بدرخشید.